Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lehet újságírókat kitiltani a Parlamentből

2017.02.09. 18:49

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében nem lehet újságírókat kitiltani egy ország parlamentjéből, csak ha a közbiztonságot, vagy képviselőket, esetleg maguknak a médiamunkásokat fenyegető veszélyhelyzet áll fenn. Minden egyéb esetben közérdeket sért a kitiltás, hiszen az újságírók eltávolításával az állampolgárok nem jutnak hozzá fontos információkhoz.

A strasbourgi bíróság egy 2012-es macedóniai ügy kapcsán döntött így, amikor az újságírókat a nekik fenntartott területről vezették ki egy elfajult parlamenti vita alkalmával. Egyébként több európai országban bevett szokás, hogy így büntetnek olyan sajtótermékeket, amelyek kényelmetlen kérdéseket tesznek fel a képviselőknek. A döntés nem általános érvényű, erre az egy esetre vonatkozik.

Magyarországon az utóbbi években rendszeres volt az újságírók kitiltása a parlamentből, az Index munkatársai is jártak már így többször, de a döntésről először beszámoló 444.hu-nak például a teljes szerkesztősége éppen most is tiltólistán van. De kaptak már ilyen büntetést a 24.hu, a Népszabadság, a HVG, és az RTL Klub munkatársai is.

Kövér László házelnök általában arra hivatkozva büntet így, hogy az újságírók tiltott helyen próbálták kérdezni a képviselőket. Ez azért van így, mert a Parlamantben trükkös módon szinte minden egyes négyzetmétert tiltott hellyé nyilvánított a kormány.