Diána
12 °C
27 °C

Robbanás történt egy francia atomerőműnél

2017.02.09. 11:36

Egy franciaországi atomerőműnél robbanás történt – jelentette az AFP hírügynökség csütörtök délelőtt. A baleset az EDF Flamanville erőműnél történt az ország északi részén, Cherbourg kikötője közelében.

Az Ouest-France nevű helyi lap szerint a tűzoltóknak reggel 10 óra körül jelentettek robbanást és tüzet az erőmű géptermében. A helyi hatóságok szerint rövidzárlat lehetett a baleset oka. Az első jelentések szerint legalább öten könnyebben megsérültek, füstmérgezéssel kezelik őket. Az AFP szerint a hatóságok azt közölték, nincs sugárzásveszély a baleset miatt.

Jelentős technikai eseményről van szó, de nem atombalesetről

– mondta a helyi prefektúra egy képviselője.

Az erőművet üzemeltető EDF később közleményben megerősítette, hogy a robbanás az egyes számú reaktor mellett, a tulajdonképpeni atomreaktoron kívül történt 9:40-kor, a tüzet rögtön sikerült eloltani, a reaktort lekapcsolták a hálózatról.

Az EDF Flamanville-ben két nyomottvizes reaktor található, amelyek fejenként 1.3 GWe áramot termelnek. Az elsőt 1986-ban, a második 1987-ben adták át. Az erőmű harmadik egységét éppen építik, a tervek szerint 2018-ban adják át. A reaktor belsejében ön is szétnézhet, ezen az oldalon járható be virtuálisan.

A baleset néhány héttel azután történt, hogy a franciaországi atomenergia-ügyi hatóság, az ASN vezetője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ország atomreaktorainak állapota aggasztó.