Árpád
-2 °C
4 °C

Robbanás történt egy francia atomerőműnél

2017.02.09. 11:36

Egy franciaországi atomerőműnél robbanás történt – jelentette az AFP hírügynökség csütörtök délelőtt. A baleset az EDF Flamanville erőműnél történt az ország északi részén, Cherbourg kikötője közelében.

Az Ouest-France nevű helyi lap szerint a tűzoltóknak reggel 10 óra körül jelentettek robbanást és tüzet az erőmű géptermében. A helyi hatóságok szerint rövidzárlat lehetett a baleset oka. Az első jelentések szerint legalább öten könnyebben megsérültek, füstmérgezéssel kezelik őket. Az AFP szerint a hatóságok azt közölték, nincs sugárzásveszély a baleset miatt.

Jelentős technikai eseményről van szó, de nem atombalesetről

– mondta a helyi prefektúra egy képviselője.

Az erőművet üzemeltető EDF később közleményben megerősítette, hogy a robbanás az egyes számú reaktor mellett, a tulajdonképpeni atomreaktoron kívül történt 9:40-kor, a tüzet rögtön sikerült eloltani, a reaktort lekapcsolták a hálózatról.

Az EDF Flamanville-ben két nyomottvizes reaktor található, amelyek fejenként 1.3 GWe áramot termelnek. Az elsőt 1986-ban, a második 1987-ben adták át. Az erőmű harmadik egységét éppen építik, a tervek szerint 2018-ban adják át. A reaktor belsejében ön is szétnézhet, ezen az oldalon járható be virtuálisan.

A baleset néhány héttel azután történt, hogy a franciaországi atomenergia-ügyi hatóság, az ASN vezetője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ország atomreaktorainak állapota aggasztó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?