Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Új-Zéland eltörli a melegek elleni ítéleteket

2017.02.09. 09:55

Új-Zéland bejelentette, hogy el fogják törölni azokat az ítéleteket, amelyeket még egy régi törvény alapján szabtak ki meleg férfiakra – írja az AFP hírügynökség.

A homoszexualitást 1986-ban dekriminalizálták Új-Zélandon, de azok, akiket még ezelőtt elítéltek, azóta is büntetett előéletűnek számítanak. Az érintettek magánéletéről szóló érzékeny személyes adat így bekerült a bűnügyi nyilvántartásba, amelyet bizonyos esetekben akkor is ki kell adni, ha az illető például egy munkahelyre jelentkezik. Amy Adams igazságügyi miniszter ígérete szerint ezt a fura anakronizmust hamarosan felszámolják, és bárki töröltetheti majd a priuszát.

Elnézést kérünk azért, amin ezek a férfiak és családjaik keresztülmentek

– mondta Adams.

A változtatás jövőre léphet életbe, a minisztérium becslése szerint nagyjából ezer ember lehet érintett. Családtagok az időközben meghalt rokonukra kiszabott ítéletet is eltöröltethetik majd.

Új-Zéland az 1986-os legalizáció után 1993-ban törvényben tiltotta meg a melegekkel szembeni diszkriminációt, 2013-ban pedig az azonos neműek házasságát is engedélyezték.

Nagy-Británniában épp ebben a hónapban fogadtak egy törvényt, amelyben posztumusz kegyelmet hirdettek majdnem 50 ezer férfinak, akiket homoszexualitásuk miatt ítéltek el korábban. A törvényt a világhírű matematikusról, Alan Turingról nevezték el, akinek az életét szintén ezek a korábbi melegellenes törvények tették tönkre. Ez a törvény is vonatkozik a még élő elítéltekre, nekik viszont egyénileg kell kérni a büntetésük törlését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?