Merényletre készülő terroristákat fogtak el Franciaországban

2017.02.10. 12:01 Módosítva: 2017.02.10. 13:04

Őrizetbe vett a francia rendőrség pénteken négy embert, köztük egy 16 éves lányt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készítettek elő a dél-franciaországi Montpellier-ben – közölte az MTI.  A 16, 20, 26 és 33 éves gyanúsítottakat azután tartóztatták le, hogy acetont vásároltak, amire feltételezhetően egy robbanószerkezethez volt szükségük.

A házkutatások során a dzsihadisták által előszeretettel használt TATP-t, vagyis triaceton-triperoxid nevű robbanóanyagot, acetont, fecskendőket és védőkesztyűket találtak a nyomozók a gyanúsítottak lakásában, akiknek egy részét radikalizálódás miatt megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok.

A 16 éves lány a közösségi oldalakon nagyon aktív volt, és többször is jelezte, hogy szeretne csatlakozni Szíriában vagy Irakban az iszlamistákhoz, vagy ha az nem sikerül, akkor Franciaországban szeretne merényletet végrehajtani.

A vele együtt letartóztatott három férfi közül kettőt ismerték a terrorelhárító szervek. A 20 éves férfi együtt élt a lánnyal, őt radikalizálódás, illetve azért tartották nyilván, mert 2015 végén Szíriába próbált elutazni.

A férfi öngyilkos merényletre készült. A pár össze akart házasodni, és a lány Szíriába akart elindulni a terrortámadás előtt. Harminchárom éves társukat radikalizálódás miatt figyelték meg, ő volt a pár tanítója, és kapcsolatokkal rendelkezett Szíriában. A negyedik, 26 éves férfi nem tartozott szorosan a csoporthoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport