Judit
2 °C
7 °C

Merényletre készülő terroristákat fogtak el Franciaországban

2017.02.10. 12:01 Módosítva: 2017-02-10 13:04:47

Őrizetbe vett a francia rendőrség pénteken négy embert, köztük egy 16 éves lányt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készítettek elő a dél-franciaországi Montpellier-ben – közölte az MTI.  A 16, 20, 26 és 33 éves gyanúsítottakat azután tartóztatták le, hogy acetont vásároltak, amire feltételezhetően egy robbanószerkezethez volt szükségük.

A házkutatások során a dzsihadisták által előszeretettel használt TATP-t, vagyis triaceton-triperoxid nevű robbanóanyagot, acetont, fecskendőket és védőkesztyűket találtak a nyomozók a gyanúsítottak lakásában, akiknek egy részét radikalizálódás miatt megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok.

A 16 éves lány a közösségi oldalakon nagyon aktív volt, és többször is jelezte, hogy szeretne csatlakozni Szíriában vagy Irakban az iszlamistákhoz, vagy ha az nem sikerül, akkor Franciaországban szeretne merényletet végrehajtani.

A vele együtt letartóztatott három férfi közül kettőt ismerték a terrorelhárító szervek. A 20 éves férfi együtt élt a lánnyal, őt radikalizálódás, illetve azért tartották nyilván, mert 2015 végén Szíriába próbált elutazni.

A férfi öngyilkos merényletre készült. A pár össze akart házasodni, és a lány Szíriába akart elindulni a terrortámadás előtt. Harminchárom éves társukat radikalizálódás miatt figyelték meg, ő volt a pár tanítója, és kapcsolatokkal rendelkezett Szíriában. A negyedik, 26 éves férfi nem tartozott szorosan a csoporthoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?