Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva az olasz külügyminisztériumot is megpróbálhatta meghekkelni

2017.02.10. 19:13

Olasz állami tisztviselők szerint Oroszország állhat egy tavaly tavaszi, a lelepleződése előtt négy hónapig tartó, a római külügyminisztérium email-rendszere elleni kibertámadás-sorozat mögött. A hackerek támadása nem érintette a levelezés titkosított szintjét.

A támadás idején a jelenlegi kormányfő, Paolo Gentiloni vezette az olasz diplomáciát. Egy, a Guardiannak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint Gentiloni miniszterként kerülte az email használatát, ezért őt nem érintette a támadás, amivel egyébként sem sikerült titkosított dokumentumok birtokába jutni.

Ez a forrás nem, két másik viszont arról beszélt a brit lapnak, hogy a szakértők Oroszországot vélelmezik a támadás mögött: Moszkva így próbálhatott részleteket megtudni a kormányzati döntések folyamatáról. A hackelést most a római főügyész hivatala vizsgálja.

Amennyiben tényleg Putyinék állnak a támadás mögött, az illeszkedne abba a sorba, amelybe a gyanú szerint más NATO-tagországok, így az USA, Németország, Franciaország, Hollandia, Norvégia vagy Bulgária elleni kibertámadások is tartoznak.

A támadás lelepleződése után növelték a rendszer biztonságát. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy a hackerek tevékenysége miként lepleződött le. Az orosz külügyminisztérium cáfolta, hoy bármi köze lenne a támadáshoz, az egyik külügyi szóvivő szerint arra semmi bizonyíték nincs.