Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több ezer katonát vezényeltek ki a sztrájkoló rendőrök helyére Brazília egy részén

2017.02.10. 01:44

A hadsereg vette át a sztrájkoló rendőrség feladatait a délkelet-brazíliai Espírito Santo szövetségi államban, miután a hétvége óta elharapódzott az erőszak és több mint 100-an vesztették életüket, írja az Agencia Brasilra hivatkozva az MTI.

Eduardo Villas Boas tábornok, a brazil fegyveres erők főparancsnoka Twitter-üzenetben jelentette be, hogy harckocsikat és ejtőernyős alakulatokat is vezényelnek a térségbe. César Colnago, Espírito Santo kormányzója szerint egy 1200 fős katonai kontingens már megérzett, de mindez nem volt elég a közrend fenntartásához, ezért további 550 fős erősítést várnak.

Vitóriában, a tartomány székhelyén, és Espírito Santo más városaiban azután tört ki az erőszak, hogy a rendőrök hozzátartozói és barátai a hétvégén elzárták a kaszárnyákba az utat, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve nekik. A brazíliai rendőrség feladata, hogy a városokban járőrözzön, ugyanakkor az ország törvényei értelmében a rendőröknek tilos sztrájkolniuk.

A rendőrséget képviselő szakszervezet szerint 101 ember halt meg, mióta a rendvédelmi erők abbahagyták a járőrözést. A szövetségi állam kormánya nem erősítette meg ezt a számot.

A bűnözési hullám, és a bizonytalan állapotok miatt gyakorlatilag leállt az élet Espírito Santóban. Bezártak az üzletek és leállt a tömegközlekedés is. „Vitóriában nem járnak a buszok. Az iskolák és egyetemek bezártak, a klinikák, illetve a helyi önkormányzatok felfüggesztették tevékenységüket. Néhány bank és bevásárló központ szintén bezárt" – jelentette az Agencia Brasil hírügynökség. Az egyik külföldi tudósítót egy taxis azzal üdvözölte, hogy „Isten hozta Irakban".

Csütörtök reggel néhány óra után leállították a buszközlekedést Vitóriában, miután egy szakszervezeti vezetőt agyonlőttek egy buszmegálló közelében. A szakszervezet szerint fegyveresek fenyegettek buszsofőröket azzal, hogy felgyújtják a közlekedő buszokat. Az elmúlt hat napban két buszt is felgyújtottak Vitóriában.