Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Több ezer katonát vezényeltek ki a sztrájkoló rendőrök helyére Brazília egy részén

2017.02.10. 01:44

A hadsereg vette át a sztrájkoló rendőrség feladatait a délkelet-brazíliai Espírito Santo szövetségi államban, miután a hétvége óta elharapódzott az erőszak és több mint 100-an vesztették életüket, írja az Agencia Brasilra hivatkozva az MTI.

Eduardo Villas Boas tábornok, a brazil fegyveres erők főparancsnoka Twitter-üzenetben jelentette be, hogy harckocsikat és ejtőernyős alakulatokat is vezényelnek a térségbe. César Colnago, Espírito Santo kormányzója szerint egy 1200 fős katonai kontingens már megérzett, de mindez nem volt elég a közrend fenntartásához, ezért további 550 fős erősítést várnak.

Vitóriában, a tartomány székhelyén, és Espírito Santo más városaiban azután tört ki az erőszak, hogy a rendőrök hozzátartozói és barátai a hétvégén elzárták a kaszárnyákba az utat, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve nekik. A brazíliai rendőrség feladata, hogy a városokban járőrözzön, ugyanakkor az ország törvényei értelmében a rendőröknek tilos sztrájkolniuk.

A rendőrséget képviselő szakszervezet szerint 101 ember halt meg, mióta a rendvédelmi erők abbahagyták a járőrözést. A szövetségi állam kormánya nem erősítette meg ezt a számot.

A bűnözési hullám, és a bizonytalan állapotok miatt gyakorlatilag leállt az élet Espírito Santóban. Bezártak az üzletek és leállt a tömegközlekedés is. „Vitóriában nem járnak a buszok. Az iskolák és egyetemek bezártak, a klinikák, illetve a helyi önkormányzatok felfüggesztették tevékenységüket. Néhány bank és bevásárló központ szintén bezárt" – jelentette az Agencia Brasil hírügynökség. Az egyik külföldi tudósítót egy taxis azzal üdvözölte, hogy „Isten hozta Irakban".

Csütörtök reggel néhány óra után leállították a buszközlekedést Vitóriában, miután egy szakszervezeti vezetőt agyonlőttek egy buszmegálló közelében. A szakszervezet szerint fegyveresek fenyegettek buszsofőröket azzal, hogy felgyújtják a közlekedő buszokat. Az elmúlt hat napban két buszt is felgyújtottak Vitóriában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!