Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Döntött a fellebbviteli bíróság, marad Trump beutazási tilalmának felfüggesztése

2017.02.10. 01:35

 A háromtagú San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy érvényben hagyja a Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletét felfüggesztő döntést. A CNN szerint a bírói tanács egyhangúan döntött Trump rendelete ellen.

Trump január 27-én meghozott rendelkezése hét, muzulmán többségű országból (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) érkezők beutazását tiltotta meg előzetes jelzés nélkül, az indoklás szerint addig, amíg kidolgozzák a szigorúbb ellenőrzés részleteit. Emellett a szíriai menekültek befogadását is felfüggesztette. Azt itt fejtettük ki részletesen, hogy mi is van a rendeletben, ami hatalmas káoszt okozott a reptereken, folyamatosak voltak ellene a tüntetések, a felmérések szerint viszont az amerikaiakat megosztotta a kérdés.

Több amerikai állam is keresetet nyújtott be, arra hivatkoztak, hogy a tilalom súlyos károkat okoz, és alkotmányellenes. Múlt hét végén egy seattle-i szövetségi bíró azonnali hatállyal és országos szinten felfüggesztette az egy héttel korábban meghozott beutazási rendeletét. A felfüggesztése addig hatályos, amíg mérlegelik, hogyan folytatódjon az ügy.

Trump kabinetje az igazságügyi minisztériumon keresztül többek között a közbiztonságra és az elnök nemzetbiztonsági kérdésekben való jogaira hivatkozva fellebbezte meg a seattle-i döntést, de a háromtagú fellebbviteli tanács már a hétvégén elutasította azt az indítványukat, ami arra vonatkozott, hogy a jogi eljárás végéig helyezzék azonnal újra hatályba a beutazási tilalmat. Az igazságügyi minisztériumtól és a tilalmat megtámadóktól is bekérték hétfőn a hivatalos érveléseiket, és ezeket mérlegelve hozták most meg határozatukat.

Az igazságügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy egyelőre vizsgálja a fellebbviteli tanács döntését. Trump viszont már korábban utalt arra, hogy kész akár a legfelsőbb bíróságig vinni az ügyet, ha neki kedvezőtlen döntés születik. Trump erre utalt a Twitteren is a fellebbviteli tanács bejelentése után, szerinte az ország biztonsága a tét.

A végső döntés így majd valószínűleg a legfelsőbb bíróságra marad, addig viszont továbbra is beutazhatnak az érintett országok állampolgárai az Egyesült Államokba, és minden úgy folytatódik, ahogy Trump rendelete előtt.