Árpád
-2 °C
4 °C

Az első elbukott, új rendelettel akciózhat Trump

2017.02.11. 00:40

Nem nyugszik ugyan bele rendelete felfüggesztésébe, de mégsem fog fellebbezni a Legfelsőbb Bíróságon Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke a nagy vihart kavart, előbb érészlegesen, majd teljesen felfüggesztett hét ország – Irán, Irak, Jemen, Líbia, Szíria, Szomália, Szudán – állampolgáraira kiterjedő beutazási tilalom érvényesítéséről sejtelmesen nyilatkozott, komoly intézkedéseket ígérve a jövő hétre – írta a Reuters.

„Megnyerjük ezt a csatát.  Sajnos időbe telik, de megnyerjük. Vannak más lehetőségeink is, többek között egy vadonatúj rendelet“ – idézte a CNN Trumpot.

Újságírói kérdésre adott válaszából kiderült, hogy az elnök leginkább abban gondolkodik, hogy a bíróság által felfüggesztett rendelet helyett valóban egy újabbat fog bevetni. „Ez nagyon is lehet. Gyorsan kell cselekednünk a biztonság érdekében, úgyhogy nagyon is lehet.”

A CNN forrása szerint ez szűkebb körre szabja a tiltást, és nem fogja érinteni azokat, akiknek van állandó tartózkodási engedélyük, zöld kártyájuk, amellyel az Egyesült Államokban tartózkodhatnak.

Donald Trump és a japán miniszterelnök, Abe Sinzó 2017. február 10-én
Donald Trump és a japán miniszterelnök, Abe Sinzó 2017. február 10-én
Fotó: Carlos Barria

Trump pénteki, a japán kormányfővel tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján is kijelentette, hogy a nemzet biztonsága a tét, ezért „bármit megtesz ennek biztosítása érdekében”. Ígérete szerint gyorsan „tenni fog valamit”, amit majd a jövő hét folyamán ismerhet meg a nyilvánosság. A BBC szerint Trump nagyon apró változást ígért a lehetséges új rendeletben a korábbihoz képest.

A fellebbezésről való lemondás azonban nem feltétlenül jelenti Trump eredeti rendeletének végét. Legutóbb a háromtagú San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bíróság mondta ki, hogy az elnöki rendelet továbbra sem érvényesíthető, ám a bíróság nyitva hagyta a lehetőséget egy újabb hasonló vitára, a fellebbezés helyett. 

A CNN forrása szerint az Igazságügyi Minisztérium szakembere nem volt megfelelően felkészülve a meghallgatásra, amelyen meg kellett volna győznie a bírókat a rendelet jogszerűségéről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?