Árpád
-2 °C
4 °C

Trump csökkenti a mexikói határfal költségeit

2017.02.11. 18:55

Donald Trump azt ígérte, hogy jelentősen csökkenti a mexikói határfal megépítésének több tízmilliárd dollárra becsült költségeit - írja az MTI.  "Egyelőre még nem ástam bele magam a tervekbe vagy a tárgyalásokba, de ha megteszem, jelentősen csökkenni fognak a költségek, ahogy az F-35 vadászrepülőknél vagy az Air Force One programnál is történt!" - írta Trump a Twitteren.

Úgy véli, hogy üzleti érzékének köszönhető a kedvezmény, amit a Lockheed Martin adott a védelmi minisztériumnak az F-35-ösök beszerzésekor, vagy a Boeing az új elnöki repülőgép megépítésénél.

Az Egyesült Államok 3200 kilométer hosszú déli határán építendő fal költségei jóval meghaladhatják a 20 milliárd dollárt (6 ezer milliárd forintot). A belbiztonsági minisztérium egy friss tanulmánya szerint a fal 21,6 milliárd dollárba (6480 milliárd forintba) kerülhet, míg a neves műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology szaklapja októberben 40 milliárd dollárra (12 ezer milliárd forintra) tette a költségeket. Az elnökválasztási kampány során Trump 8 és 12 milliárd dollár (nagyjából 2400 és 3600 milliárd forint) közé becsülte a fal megépítésének költségeit.

Trump január 25-én írta alá a mexikói határfal megépítésére vonatkozó elnöki rendeletet. Az amerikai elnök többször jelezte: Mexikóval fizettetné ki a fal árát. Az Egyesült Államok déli szomszédja határozottan tiltakozott Trump szándéka ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?