Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea fellőtt egy ballisztikus rakétát Japán felé

2017.02.12. 07:47

A katonai forrásra hivatkozó Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Észak-Korea ballisztikus rakétát indított vasárnap reggel, valamivel nyolc óra előtt a Japán(Keleti)-tenger irányában, írja az MTI. A rakéta kiindulópontja az ország északnyugati részében volt, ahol van egy kísérleti támaszpont. A típusát még nem állapították meg, és az útvonalát is vizsgálják még, közölte a dél-koreai vezérkari főnökség.

A Yonhap úgy tudja, hogy rakéta nagyjából 500 kilométert tett meg. Tavaly többször is sikertelenül próbálták ki a Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakétát, az elvileg 3000 kilométert is képes lenne megtenni. Katonai körökben van olyan feltételezés is, hogy egy újabb típusú hajtóművet próbáltak ki.

Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora az újévi beszédében azt mondta, hogy próbaindítása előtti utolsó szakaszban van egy interkontinentális ballisztikus rakétájuk.

Az új amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, Phenjan esetleg Donald Trump hozzáállását is tesztelheti. A Pentagon közölte, hogy észlelték az indítást, és figyelemmel követik a fejleményeket. A japán kormány közölte, hogy a rakéta nem érte el az ország területi vizeit, hanem a tengerbe csapódott.

Dél-Korea és az Egyesült Államok "megállapodott, hogy kiaknáznak minden lehetőséget arra, hogy megzabolázzák az észak-korai provokációkat", közölte a szöuli elnöki hivatal, miután a két ország elnöki nemzetbiztonsági tanácsadója telefonon konzultált. A japán kormány kabinettitkára bejelentette, hogy "erős tiltakozást" küld Phenjannak Pekingen keresztül, mivel "nyílt provokációnak" tartja a rakétakísérletet éppen abban az időpontban, amikor amerikai-japán csúcstalálkozó zajlik.

Trump Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt éppen a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában tartózkodott, elnöki különgéppel utaztak ide a washingtoni tárgyalások után. A BBC szerint Trump biztosította Japán miniszterelnökét arról, hogy "Amerika 100 százalékban nagyszerű szövetségese, Japán mellett áll". Sindzó "teljesen tűrhetetlennek" nevezte a rakétakísérletet.