Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnyebben kaphatnak állampolgárságot a bevándorlók utódai Svájcban

2017.02.12. 12:48

Három kérdésben tartanak népszavazást Svájcban vasárnap. A választók

  • a harmadik generációs bevándorlók honosításának megkönnyítéséről,
  • a társasági adórendszer átalakításáról,
  • illetve az úthálózat fejlesztését szolgáló pénzalap létrehozásáról dönthetnek.

Az MTI a közvélemény-kutatások eredményeire hivatkozva azt írja, hogy az első kérdésre a polgárok zöme várhatóan igennel fog szavazni. Ez azt jelenti, hogy a jövőben könnyebben megkaphatják majd a svájci állampolgárságot azok a 25 év alattiak, akiknek már a szülei és nagyszülei is az országban élnek. Az ügy mintegy 25 ezer fiatalt érintene, és elemzők szerint a lépésre a lakosság elöregedése miatt lenne szükség.

A kormány és a parlamenti képviselők többsége támogatja a kezdeményezést, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt azonban arra szólította fel a támogatói, hogy az ügy ellen szavazzanak, hiszen ezzel a jövőben muzulmán szélsőségesek is svájci útlevélhez juthatnak. Az útépítéseket szolgáló pénzalap létrehozásáról szóló kérdésre a svájciak többsége várhatóan szintén igennel fog válaszolni.

Az adóreform már jobban megosztja a svájciakat, a felmérések szerint az emberek többsége ellenzi a változtatást. A svájciaknak arról a kormányjavaslatról kell szavazniuk, amellyel átalakítanák a külföldi beruházásokat ösztönző, a külföldi vállalatoknak kedvező kétkulcsos társaságiadó-rendszert, hogy a nemzetközi normákhoz illesszék a svájci adórendszert.

Ezzel megszűnne a multik kedvezményes adója, ám azzal kompenzálnák őket, illetve  akadályoznák meg távozásukat az országból, hogy csökkentenék az általános társasági adót. A kérdést a szociáldemokraták vitték referendumra, akik azt kifogásolják, hogy a reform a multiknak kedvez a kisebb vállalkozások kárára. Attól is tartanak, hogy a társasági adó csökkentésével évente hárommilliárd franktól esne el a  költségvetés, amit a lakosság további megadóztatásával kellene pótolni.

Az országos népszavazáson kívül külön referendumot tartanak a kelet-svájci Graubünden kantonban arról, hogy rendezzenek-e 2026-ban téli olimpiát. Már négy éve is tartottak népszavazást a 2022-es téli olimpiáról, de a polgárok akkor azt elutasították.