Judit
3 °C
7 °C

Rengeteg delfint mentett meg a dagály Új-Zélandon

2017.02.12. 10:55

Több mint kétszáz partra sodródott gömbölyűfejű-delfin menekült meg szombaton a dagálynak köszönhetően Új-Zéland partjainál, írja a BBC.

Az állatok csütörtök óta voltak a Puponga és Pakawau közötti kb. öt kilométer hosszú partszakaszon (tehát Új-Zéland két nagyobb szigete közül a délebbinek az északi részén), de a helyszínen dolgozó állatmentők és önkéntesek szombatig hiába próbálkoztak a mentésükkel. A hétvégén azonban a vízszint emelkedésével mintegy 240 delfin menekülhetet megt, és térhetett vissza a vízbe.

17 parton rekedt delfint az állatmentők segítettek vissza a tengerbe, 20 példány azonban annyira rossz állapotban volt, hogy a mentésben résztvevők inkább az elaltatásuk mellett döntöttek. A tengerbe visszatért delfinek útját ezután repülővel követték.

Egyelőre még nem világos, hogyan kerültek a cetek a parta: az egyik megfejtés szerint cápák elől menekülhettek a szárazföld felé (az egyik elpusztult delfin testén ugyanis cápaharapások nyomai voltak láthatóak), a másik elmélet pedig az, hogy valószínűleg a szigetet szerették volna megkerülni, de eltájolták magukat, és az öbölben rekedtek.

Két évvel ezelőtt, 2015 februárjában mintegy kétszáz cet rekedt ugyanezen a partszakaszon, akkor az állatok legalább fele elpusztult.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?