Árpád
-2 °C
4 °C

Az amerikai védelmi minisztérium végül elítélte az észak-koreai rakétakísérletet

2017.02.13. 21:39 Módosítva: 2017-02-13 21:42:16

Az amerikai védelmi minisztérium a nemzetbiztonságra fenyegetőnek minősítette a hét végén végrehajtott észak-koreai rakétakísérletet.

A Pentagon hétfőn közleményben ítélte el az észak-koreai rakétakísérletet és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a saját és térségbeli szövetségesei, Japán és Dél-Korea biztonságának megvédése iránt.

Jeff Davis kapitány, a minisztérium szóvivője újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy Észak-Korea "törvénytelen fegyverkezési programja" egyértelmű és súlyos nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok képes megvédeni magát az észak-koreai ballisztikus rakéták támadásától és minden szükséges lépést megtesz, hogy elrettentse az országot és szövetségeseit, illetve állampolgárait érő fenyegetéseket .

Trumpot még egy esküvő is jobban érdekelte

A hivatalos nyilatkozatot nagy várakozás előzte meg, mivel Donald Trump mostanáig sem adott egyértelmű választ, hogyan értékeli a helyzetet. Az elnök akkor kapta a hírt, amikor a japán miniszterelnökkel egy golf klubban vacsorázott. Az elnök és csapata a helyszínen kezdett foglalkozni a kérdéssel, az asztalnál, a klub vendégeinek szeme láttára. Többen posztoltak is arról, hogy Trump és Abe telefonokkal megvilágított dokumentumokat böngésztek, telefonálgattak, majd rövid, elitélő szavak után nem történt semmi. 

A stáb befejezte a vacsorát, és csak ezután távozott. Trump aznap még részt vett egy esküvőn is, számolt be az Aol.com arról, hogyan kezelte az amerikai elnök Észak-Korea nukleáris fenyegetését.

Trump később rövid nyilatkozatot tett Tokió támogatásáról, meg sem említve Észak-Koreát, amely rakétákat lövöldöz Japán irányába. A kanadai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón Trump hétfőn még annyit tett hozzá: 

Észak-Korea nagy-nagy probléma.

A tesztet egyébként elítélte Kína is, az egyetlen ország, amely kapcsolatokat ápol Észak-Korea. Hasonlóan nyilatkozott Oroszország is.

Phenjan - a KCNA észak-koreai hírügynökség közlése szerint - sikeresnek mondott kísérletet hajtott végre nukleáris töltet hordozására is képes ballisztikus rakétával, s emiatt az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását is kérte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?