Szilvia
5 °C
16 °C

Az oroszok és a szír kormány direkt bombázta a civileket Aleppóban

2017.02.13. 22:28 Módosítva: 2017-02-13 22:29:08

Egy tanulmány szerint bizonyított tény, hogy az orosz és szír erők szándékosan támadták a civileket Aleppóban, írja a CNN. Az Atlantic Council anyaga műholdas képekre, hírszerzői jelentésekre és szemtanúkra hivatkozva állítja, hogy Aszad és Putyin gépei fürtös bombákkal, klórgázzal és gyújtóbombákkal támadták a sűrűn lakott zónákat.

"A legfontosabb megállapítás nem is az, hogy ezek a támadások megtörténtek, hogy milyen mértékben zajlottak" - nyilatkozta az Atlantic Council egyik kutatója. 

Az orosz és szír vezetés nem reagált a megállapításokra, de korábban tagadták, hogy kórházakat bombáztak volna. A tanulmány ugyanakkor konkrét példákat is hoz. Az alábbi videón az M10 kórház kamerái mutatják a bombázást, amely az orosz védelmi minisztérium szerint nem történt meg.

A fürtös bombák használatára nem csak a helyszíni jelentések és a pusztítás utal, hanem az orosz propagandacsatorna, az RT egy videója. A videó az orosz védelmi miniszter látogatásáról szól a szír légibázison, a háttérben azonban látható, ahogy fürtös bombákkal töltik fel a gépeket.

A klórgázas támadásokat pedig nem csak a lakók videofelvételei bizonyítják, hanem az egyik támadás helyén egy fel nem robbant tartály, amelyen olvasható hogy klórgázt tartalmaz.

Aszad csapatai az orosz támogatásnak köszönhetően decemberben foglalták vissza Aleppót a felkelőktől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?