Ágnes
-5 °C
2 °C

Még egy hülye is be tud épülni a rasszisták közé

GettyImages-105217195
2017.02.13. 20:33

Az Anonymous hackercsoport jó ideje háborút folytat a Donald Trump elnökké választása óta újra egyre hangosabb Ku-Klux-Klan ellen, aminek során korábban már több száz klántagnak adták ki a nevét és adatait. Most kikerültek a részletek is az Anonymous akciójáról, amiből kiderül, hogy a fehér fajvédőknél kevés csoport tudja rosszabbul titokban tartani az adatait.

A hackerek eredetileg a feketék elleni rendőri erőszak miatt tiltakozó Black Lives Matter mozgalom "ellenmozgalmaként" indított, a rendőrök elleni erőszak témájában kampányoló Blue Lives Matter kulisszái mögé néztek be egy kamu felhasználóval a Facebookon. Ennek a beépülésnek a során kezdett számukra világossá válni, hogy a rendőrpárti mozgalom posztjai alatt szereplő hozzászólók és a Ku-Klux-Klan tagjai között némi átfedés lehet. A hacker gyorsan kreált egy új profilt keresztény-konzervatív beállítottsággal, rendőrpárti profilfotóval, majd Clinton- és Obama-ellenes, illetve Trump-támogató posztokat kezdett kirakni az oldalra. Hamar meg is jött az első ismerősnek jelölés, méghozzá nem mástól, mint a KKK Birodalmi Varázslójától, a nemrég holtan talált Frank Anconától.

Ezután szép lassan egyre több KKK-tag jelölte be a Facebookon a kamuprofillal hódító hackert, és hála istennek a közös ismerősök opcióért, olyan 200 elfogadott ismerős után csak úgy özönleni kezdtek a barátkozni akaró klántagok az Anonymous hackerének profiljára. Hogy kiszúrják a nem oda illő tagokat, minden ilyen ismerős annyit írt neki, hogy

AYAK

Ez az Are you a klansman?, vagyis "klántag vagy?" röviden. Ha erre az a válasz, hogy AKIA (A klansman I am), vagyis klántag vagyok, akkor sikerült az online titkos kézfogás, és egymásra talált két fehér fajvédő.

Innentől vált igazán pofonegyszerűvé beszivárogni a Klánba, hiszen a Facebook algoritmusa automatikusan elkezdett feldobni hasonló érdeklődésű ismerősöket és zárt csoportokat. Egyikük például arról posztolt, hogy nem tudja fizetni a villanyszámlát, és a segítségére siető hackernek konkrétan minden adatát megadta, még a TAJ-kártyájának számát is. A csoportokban ennél sokkal súlyosabb dolgokról is beszéltek, az egyik poszt alatt konkrétan arról volt szó, hogy az egyik város seriffje is csatlakozni akar a KKK-hoz, illetve a tagok egy gyilkosságot is elismertek a hozzászólásokban. Végül az Anonymous akciójának bejelentése után kezdtek el kutakodni az online tagok kiléte felől, és a hacker profilja mellett 700 másik embert is kitettek a csoportból.

Az Anonymous a fergusoni zavargások egyéves évfordulójára tervezte, hogy ezer klántagot terveznek lebuktatni az interneten, és végül be is tartották az ígéretüket. Mint látható, nem volt túl bonyolult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!