Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Oroszország titokban, nemzetközi megállapodást megszegve telepített egy rakétát

2017.02.14. 21:02 Módosítva: 2017-02-14 21:05:02

A New York Times hadi forrásokra hivatkozva írja, hogy Oroszország megszegett egy 1987-ben aláírt nemzetközi megállapodást, amely tiltja a felszíni, 500 és 5500 kilométer hatótávolságú rakéták hadrendbe állítását. A lap nem nevezi meg egyértelműen a fegyvert, annyi derült ki, hogy egy korábban tesztüzemben lévő rakétát most éles fegyverként telepített az orosz hadsereg.

A telepített rakéták leginkább a NATO országokra jelentenek veszélyt. A lap idézi a tavaly nyugdíjba vonult Philip M. Breedlove NATO vezérezredest, aki míg hivatalban volt, azt mondta, hogy az ilyen katonai műveleteket a NATO nem hagyhatja viszonzatlanul. A New York Times szerint az időzítés nem véletlen, Moszkva tudatosan teszteli az új amerikai elnököt. Putyin arra lehet kíváncsi, hogy az Obama-kabinethez képest oroszbarátnak tűnő Trump hogyan reagál az ilyen helyzetekre.

A lap megemlíti, hogy az amerikai elnöknek jelenleg egy másik, oroszokhoz kötődő botrányt is kezelnie kell: hétfő este lemondott Michael Flynn, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, miután kiderült, hogy egy Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel tárgyalt a két ország kapcsolatáról, és később ezeket a beszélgetéseket letagadta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?