Tekla
5 °C
19 °C

Oroszország titokban, nemzetközi megállapodást megszegve telepített egy rakétát

2017.02.14. 21:02 Módosítva: 2017.02.14. 21:05

A New York Times hadi forrásokra hivatkozva írja, hogy Oroszország megszegett egy 1987-ben aláírt nemzetközi megállapodást, amely tiltja a felszíni, 500 és 5500 kilométer hatótávolságú rakéták hadrendbe állítását. A lap nem nevezi meg egyértelműen a fegyvert, annyi derült ki, hogy egy korábban tesztüzemben lévő rakétát most éles fegyverként telepített az orosz hadsereg.

A telepített rakéták leginkább a NATO országokra jelentenek veszélyt. A lap idézi a tavaly nyugdíjba vonult Philip M. Breedlove NATO vezérezredest, aki míg hivatalban volt, azt mondta, hogy az ilyen katonai műveleteket a NATO nem hagyhatja viszonzatlanul. A New York Times szerint az időzítés nem véletlen, Moszkva tudatosan teszteli az új amerikai elnököt. Putyin arra lehet kíváncsi, hogy az Obama-kabinethez képest oroszbarátnak tűnő Trump hogyan reagál az ilyen helyzetekre.

A lap megemlíti, hogy az amerikai elnöknek jelenleg egy másik, oroszokhoz kötődő botrányt is kezelnie kell: hétfő este lemondott Michael Flynn, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, miután kiderült, hogy egy Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel tárgyalt a két ország kapcsolatáról, és később ezeket a beszélgetéseket letagadta.