Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Női titkosügynökök ölhették meg Kim Dzsongun bátyját

2017.02.15. 09:50

Elfogtak egy taxisofőrt Malajziában, akinek a gyanú szerint köze lehet az észak-koreai diktátor bátyjának halálához.

A férfi lehetett az, aki az elzárt kommunista rezsim két női titkosügynökét a Kuala Pumpur-i repülőtérről elvitte. A repülőtéren az ügynökök – akik azóta is szökésben vannak – mérgezett tűvel szúrhatták meg a  47 éves Kim Dzsongnamot.

000 LP82LHDF
Fotó: AFP

Sokáig úgy tűnt, hogy az elzártan élő Észak-Koreát alapítása óta vezető Kim családból ő lesz a harmadik, aki az ország élére kerül, ám zavaros ügyei, a nyugati világhoz való vonzalma miatt – hamis útlevéllel akart eljutni a japán Disneylandbe, rendszeresen járt külföldön kaszinókba – 2001-re kiesett Kim Dzsongil kegyeiből. A vezér ezért inkább inkább legkisebb fiát, Kim Dzsongnam féltestvérét, Kim Dzsongunt jelölte utódjául, aki 2011-ben vette át a hatalmat apja halála után.

Az idősebb fivér 2003 óta külföldön élt, főként a Kínához tartozó, különleges státuszú Makaóban, ami okozott feszültséget Phenjan és Peking között. Kijelentette ugyan, hogy nem pályázik Észak-Korea vezetésére, de külföldről többször kritizálta a rezsimet.

Hat évvel ezelőtt már túlélt egy gyilkossági kísérletet Makaóban, ahová ezúttal is tartott a malajziai fővárosból. A mostani támadás azonban eredményes volt, Kim Dzsongnam ugyan még segítséget kért, de a kórházig már nem jutott el, a mentőautóban halt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!