Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A jövő héten jöhet Trump új beutazási rendelete

2017.02.16. 22:39
Nukleáris holokauszt lenne, ha összeveszne Putyinnal, mondta sajtótájékoztatóján, amelyen a médiát is szidta, és kijelentette, a beutazási rendelet mellett jön az egészségbiztosításról szóló tervezet is.

Több mint egyórás, hirtelen bejelentett sajtókonferenciájának elején Donald Trump bejelentette: Alexander Acostát jelöli a munkaügyi minisztérium élére, miután több republikánus szenátor negatív álláspontja miatt a korábbi jelöltje, Andrew Puzder szerdán visszalépett a jelöltségtől. Acosta a Florida Nemzetközi Egyetem jogi karának dékánja, korábban a Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányának tisztségviselője volt. Ha a szenátus megszavazza, ő lesz a Trump-kormányzat első spanyolajkú tagja, írja az MTI.

Bevezető nyilatkozatában Donald Trump leszögezte, hogy a sajtóban megjelenő információkkal ellentétben a Fehér Házban nincs zűrzavar, a rendszer „olajozottan működik”, sőt, ő volt az, aki „kaotikus helyzetet” örökölt. 

Trump szokásához híven kifejtette azt is, hogy a sajtó „olyan tisztességtelen lett, hogy muszáj erről beszélnünk, mert ha nem szólunk, akkor ezzel rossz szolgálatot teszünk az amerikai embereknek”. Leszögezte, hogy szerinte a média azért próbálja támadni a kormányzatot, mert azt teszik, amit megígértek. Az amerikai sajtó elég egyöntetű megdöbbenéssel számolt be a sajtótájékoztatóról, nem tudva mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy Trump hirtelen meghív egy csomó újságírót, hogy elmagyarázza nekik, milyen tisztességtelenek és őszintétlenek az újságírók, vagy olyan dolgokról magyarázzon, hogy bár a kiszivárogtatások igazak, a hírek már nem azok, mégpedig azért nem, mert tudni, érezni lehet, hogy mi igaz és mi nem.

Trump felsorolta kormányzata néhány eddigi döntését: az előrelépést a határok biztonságának garantálásában, a munkahelyteremtést, a kormányzati szabályzók csökkentését, az Iszlám Állam elleni harcot. „Nem hiszem, hogy valaha is lett volna olyan elnök, aki megválasztása után ilyen kevés idő alatt annyi mindent elért volna, mint mi” - mondta a CNN beszámolója szerint.

Trump egyúttal bejelentette:

a jövő héten nyilvánosságra hozza a bevándorlást szabályozni kívánó új elnöki rendeletet, március közepéig pedig meglesz az egészségbiztosításról szóló új tervezet is. 

Kijelentette, hogy kormányzata folytatja a nyomásgyakorlást Iránra, mindaddig, amíg „a probléma nem oldódik meg”. Arról viszont nem beszélt, hogy az eddigi szankciók mellett a nyomásgyakorlás milyen további eszközeit, módjait kívánja alkalmazni. 

A terrorizmusról azt mondta: „az Iszlám Állam úgy terjed, mint a rákbetegség”, és Iránt nevezte meg a terrorizmus fő támogatójaként. A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozva leszögezte: választási ígéretéhez híven újjáépíti a szerinte meggyöngült amerikai haderőt. Elmondta, hogy már utasítást adott az ehhez szükséges tervek elkészítésére.

GettyImages-642081708
Fotó: Mark Wilson / Getty Images Hungary

Kérdésre válaszolva Donald Trump ismét megvédte Michael Flynn lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót. „Mike Flynn kiváló ember, szerintem semmi rosszat nem tett. A dolgát végezte” – fogalmazott, de leszögezte, hogy Flynn nem tájékoztatta a tényekről Mike Pence alelnököt, majd el is feledkezett a dolgokról. „Ez viszont elfogadhatatlan volt” – szögezte le. „Az igazi probléma azonban az, hogy titkosított információkat törvénytelenül kiadtak” – tette hozzá. 

Szintén kérdésre válaszolva tért ki Oroszországra. Nagyon határozottan leszögezte: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták Putyin orosz elnöknek használnak.

Az egyik újságíró az elmúlt napokban történt orosz provokációkról – köztük az amerikai partok mentén cirkáló orosz felderítő hajóról – kérdezte, mire Trump leszögezte: ez „nem jó”, nem gondolja, hogy Putyin teszteli őt, de nem kíván válaszlépést tenni. „Nukleáris holokauszt lenne belőle” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy szükséges a jó viszony kialakítása Oroszországgal. Bár hozzátette: még nem tudja, hogy sikerül-e megállapodást kötnie Oroszországgal. „De legalább megpróbáltam” – tette hozzá. Trump a CNN beszámolója szerint közölte: Évek óta nem hívtam fel Oroszországot, nincs semmim Oroszországban, nincs semmi ügyem Oroszországgal. Oroszország álhír.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?