Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Iszlám Állam pénzelésével vádolnak egy orosz cégvezetőt

2017.02.16. 10:57

Egy moszkvai bíróság elrendelte az egyik helyi cég kereskedelmi igazgatójának előzetes letartóztatását az Iszlám Állam anyagi támogatásának vádjával. 

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a dagesztáni születésű Samil Nurmagomedov anyagi segítséget nyújtott különféle fegyveres csoportok tagjainak, hogy eljussanak Törökországba, majd onnan Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán.

Nurmagomedov ellen február 1-jén emeltek vádat. A vizsgálathoz közel álló forrás szerint nem ismerte el bűnösségét, de kész együttműködni a nyomozószervekkel.

A védelem szerint Samil Nurmagomedov nem pénzelt terroristákat, hanem haza akarta juttatni testvérét, Marat Nurmagomedovot, aki 2013-ban utazott Szíriába. Marat jelenleg Ukrajnában tartózkodik, és kész hazatérni, de "nem tudja, hogyan fognak bánni vele a hatóságok" - közölte a védő.

Samil Nurmagomedov a kereskedelmi igazgatója a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Exposztroj cégnek, amely kiállítási standokat gyárt és forgalmaz.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadista csoportokhoz, így az Iszlám Államhoz is. Többségük az Oroszországhoz tartozó - jelentős arányban iszlám vallásúak lakta - észak-kaukázusi köztársaságokból származik.