Marcell
18 °C
32 °C

Az Iszlám Állam pénzelésével vádolnak egy orosz cégvezetőt

2017.02.16. 10:57

Egy moszkvai bíróság elrendelte az egyik helyi cég kereskedelmi igazgatójának előzetes letartóztatását az Iszlám Állam anyagi támogatásának vádjával. 

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a dagesztáni születésű Samil Nurmagomedov anyagi segítséget nyújtott különféle fegyveres csoportok tagjainak, hogy eljussanak Törökországba, majd onnan Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán.

Nurmagomedov ellen február 1-jén emeltek vádat. A vizsgálathoz közel álló forrás szerint nem ismerte el bűnösségét, de kész együttműködni a nyomozószervekkel.

A védelem szerint Samil Nurmagomedov nem pénzelt terroristákat, hanem haza akarta juttatni testvérét, Marat Nurmagomedovot, aki 2013-ban utazott Szíriába. Marat jelenleg Ukrajnában tartózkodik, és kész hazatérni, de "nem tudja, hogyan fognak bánni vele a hatóságok" - közölte a védő.

Samil Nurmagomedov a kereskedelmi igazgatója a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Exposztroj cégnek, amely kiállítási standokat gyárt és forgalmaz.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadista csoportokhoz, így az Iszlám Államhoz is. Többségük az Oroszországhoz tartozó - jelentős arányban iszlám vallásúak lakta - észak-kaukázusi köztársaságokból származik.