Emberiesség elleni bűntettnek nevezte a gyarmatosítást az esélyes francia elnökjelölt

2017.02.16. 00:02
A függetlenként induló Emmanuel Macron Algériában tett kijelentése heves tiltakozást váltott ki a francia politikai jobboldalon szerda este.

A felmérések szerint a jelenleg legesélyesebbek számító centrista jelölt a két ország közötti megbékélés jegyében utazott el a volt francia gyarmatra, Algériába. Az Echorouk News helyi televíziónak adott interjúban Macron a gyarmatosítást "bűntettnek" nevezte, írja az MTI.

"Álláspontom szerint elfogadhatatlan a gyarmatosítás dicsőítése. Egyesek így tettek még tíz évvel ezelőtt is Franciaországban. Ma már soha nem hallani ilyen kijelentést. Én mindig is barbár cselekményként elítéltem a gyarmatosítást" - mondta. Hozzátette: "A gyarmatosítás a francia történelem része. Bűntett. Emberiesség elleni bűntett. Valódi barbarizmus és a múltunk része, amellyel szembe kell néznünk és elnézést kell kérnünk mindazoktól, akik ellen elkövettük."

A francia gyarmatosítás 1830-ban kezdődött Algériában, s nyolc évig tartó háború után 1962-ben az észak-afrikai ország függetlenné válásával ért véget, de még mindig rányomja a bélyegét a két ország közötti kapcsolatokra.

Emmanuel Macron szerint "ugyanakkor nem szabad a teljes múltat kisöpörni. Van egy okos mondás, amely érvényes Algériára is, miszerint Franciaország az emberi jogokat vitte el Algériába, csak éppen elfelejtette elolvasni azokat. Ez nagyon jó mondás, mert szörnyű bűntettek voltak, kínzás, barbarizmus, ugyanakkor nem szeretném, ha ennek a bűntettnek az elismerésével a bűntudat kultuszába esnénk, abból ugyanis nem lehet építkezni" - fogalmazott Macron, aki a legfrissebb közvéleménykutatások szerint megelőzte a botrányba keveredett Francois Fillont, a jobboldali jelöltet.

A francia közösségi oldalakra szerda este felkerült felvételt Fillon táborából többen is bírálták. Egy jobboldali képviselő, a Nicolas Sarkozy volt államfőhöz közel álló Gérald Darmanin szégyennek nevezte, hogy Macron "elfogadhatatlanul leköpte" a hazájukért meghalt hősök sírját. 

Joffrey Bollée, a radikális jobboldali Nemzeti Front egyik alelnökének kabinetfőnöke azt írta a Twitteren: "Először a népét, aztán a nyelvét és most a történelmét is. Macron nem egyszerűen megveti Franciaországot, hanem utálja. Szörnyű guru." Wallerand de Saint-Just, a párt pénztárnoka szerint pedig a centrista politikus "hátba lőtte Franciaországot".

Nem ez az első alkalom, hogy a gyarmatosítás hirtelen az elnökválasztási kampány témájává válik. Augusztusban Francois Fillon azon kijelentése váltott ki heves vitát, amely szerint "Franciaország nem bűnös azért, mert meg akarta osztani a kultúráját Afrika népeivel".  • Tippek
  • Árfolyam