Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már három embert elfogtak Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt

2017.02.16. 06:22 Módosítva: 2017-02-16 11:44:33

Malajziában őrizetbe vettek még két gyanúsítottat az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával összefüggésben – írja az MTI.  A 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül mérgezte meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek taxival menekültek el a helyszínről.

A SkyNews rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy már hárman vannak őrizetben a gyilkosság miatt: két nő és egy férfi. Az egyik nőnek vietnami útlevele, a másiknak indonéziai útlevele volt, a csütörtökön őrizetbe vett 26 éves férfi  pedig maláj állampolgárságú.

A dél-koreai TV Csoszun közben arról számolt be, hogy a hatóságok, a dél-koreai társszervektől kapott ujjlenyomata alapján azonosították Kim Dzsongnamot, amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek. 

Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsongnam születési adatai szerepeltek. Korábban a sajtó azt írta, hogy a malajziai igazságügyi orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztviselők szerint ugyanakkor azt mérgezés okozta.

A Kyodo hírügynökség jelentésében ezt idézte,

embereink (dél-koreai szakértők) bementek a halottasházba és látták Kim Dzsongnam holttestét. Szája környékén tajték volt, ami a halálos mérgezések tipikus esete.

Médiajelentések szerint két nő mérgezte meg hétfőn Kim Dzsongnamot a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egyes források arról írtak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot spricceltek az arcába. Minden bizonnyal politikai gyilkosság áldozata lett.

Szöül hangszórókon keresztül tudatja az észak-koreaiakkal, hogy mi történt

Dél-Korea az észak-koreai határra telepített hangszórókon keresztül tájékoztatja szomszédjának lakosait Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a feltételezett meggyilkolásáról. Az intézkedés célja, hogy ellássa a "szükséges információkkal az észak-koreai lakosságot és katonákat". Amint hivatalosan is megerősítik, hogy Kim Dzsong Namot megölték hétfőn a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren, megkezdődik az ezzel kapcsolatos tájékoztatás a két ország között húzódó demilitarizált övezet mentén telepített hangszórókon keresztül - mondta egy dél-koreai katonai szóvivő. 

A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó ugyanis hallgat Kim Dzsong Un mostohafivérének haláláról.

A hangszórók használata bevett szokás a két Korea "pszichológiai hadviselésében", noha a két ország 2004-ben megállapodott abban, hogy felhagy ezzel a gyakorlattal. Szöul azonban 2015-ben - amikor kiéleződött a két ország közötti feszültség - ismét ehhez a propagandaeszközhöz nyúlt, majd Phenjan is hasonlóképp járt el.