Ötszáz afrikai rohamozta meg a hatméteres kerítést

2017.02.17. 11:21

Ötszáz menedékkérőnek sikerült behatolnia pénteken a Marokkóba ékelődő spanyol exklávé, Ceuta területére - közölte a mentőalakulatokra hivatkozva az MTI.

A hajnali 5 óra körül kezdődött rohamban a fekete-afrikaiakból álló tömeg átmászott a várost Marokkótól elválasztó hat méter magas kerítésen. Nagyjából 350-en megsérültek, őket a spanyol vöröskereszt munkatársai látják el. Akiknek nem lett bajuk, a menedékkérőknek ideiglenes menedéket nyújtó, általában túlzsúfolt, 512 férőhelyes ceutai központhoz vonultak. A spanyol csendőrség szerint a rendfenntartó erők tagjai közül is megsebesültek páran.

Legutóbb december 9-én volt hasonló tömeges behatolás Ceutába, akkor a 800 próbálkozó közül 438-nak sikerült átjutnia a spanyol területre, amelyet a 2000-es évek közepe óta 8 kilométer hosszan dupla kerítés választ el Marokkótól. Január 1-jén mintegy ezren rohamozták meg a ceutai határkerítést, de a rendfenntartó erőknek visszaszorították őket.

Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének adatai szerint tavaly a korábbi évekhez képest kevesebb, mintegy ezer menedékkérő lépett be illegálisan Ceuta és a szintén Marokkóba ékelődő másik spanyol exklávé, Melilla területére. Melillánál legutóbb február elején történt a péntekihez hasonló roham, akkor tucatnyi bevándorló jutott át a határkerítésen.  • Tippek
  • Hírek