Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Napi 3600 forintjába fog kerülni, aki füstölgő autóval megy London belvárosába

2017.02.17. 16:21

Napi tíz fontot, azaz nagyjából 3600 forintot fizethetnek majd október 23-a után Londonban az öregebb, környezetszennyezőbb autók tulajdonosai, ha London belvárosában akarnak közlekedni - írja a Guardian.

Sadiq Khan polgármester szabályozása különösen kemény, de szerinte indokolt.

Ha nem változtatunk drasztikusan a jelenlegi állapoton, azt a jövő generációk fogják megsínyleni.

- mondta Khan. Szerinte megdöbbentő, hogy a városban ahol élnek, olyan rossz a levegő, hogy sok gyereknek légúti problémái vannak. A bejelentést megelőzően a hét folyamán többen figyelmeztettek a londoni levegő rossz minőségére.

shutterstock 93013096

A díjat a korábbi díjakon felül kell majd befizetni, azaz egy régebbi autóval járótól akár 7000 forintot is elkérhetnek naponta, ha hétköznap akar London belvárosában furikázni. A szabályozás várhatóan nagyjából 10 ezer autót érint majd, főként azokat a 2006 előtt regisztráltakat, amik nem felelnek meg az Euro 4-es emissziós normáknak. Egy ellenőrző programot is indítottak, ahol a tulajdonosok megnézhetik, érintettek lesznek-e.

Ezzel a lépéssel London is csatlakozik azok közé a nagyvárosok közé, akik harcot hirdettek a növekvő légszennyezés ellen. Az Egyesült Királyságban évente 40 ezer ember hal meg idő előtt emiatt, Sadiq Khan pedig már tavaly bejelentette, hogy változásokra lehet számítani az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!