Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Napi 3600 forintjába fog kerülni, aki füstölgő autóval megy London belvárosába

2017.02.17. 16:21

Napi tíz fontot, azaz nagyjából 3600 forintot fizethetnek majd október 23-a után Londonban az öregebb, környezetszennyezőbb autók tulajdonosai, ha London belvárosában akarnak közlekedni - írja a Guardian.

Sadiq Khan polgármester szabályozása különösen kemény, de szerinte indokolt.

Ha nem változtatunk drasztikusan a jelenlegi állapoton, azt a jövő generációk fogják megsínyleni.

- mondta Khan. Szerinte megdöbbentő, hogy a városban ahol élnek, olyan rossz a levegő, hogy sok gyereknek légúti problémái vannak. A bejelentést megelőzően a hét folyamán többen figyelmeztettek a londoni levegő rossz minőségére.

shutterstock 93013096

A díjat a korábbi díjakon felül kell majd befizetni, azaz egy régebbi autóval járótól akár 7000 forintot is elkérhetnek naponta, ha hétköznap akar London belvárosában furikázni. A szabályozás várhatóan nagyjából 10 ezer autót érint majd, főként azokat a 2006 előtt regisztráltakat, amik nem felelnek meg az Euro 4-es emissziós normáknak. Egy ellenőrző programot is indítottak, ahol a tulajdonosok megnézhetik, érintettek lesznek-e.

Ezzel a lépéssel London is csatlakozik azok közé a nagyvárosok közé, akik harcot hirdettek a növekvő légszennyezés ellen. Az Egyesült Királyságban évente 40 ezer ember hal meg idő előtt emiatt, Sadiq Khan pedig már tavaly bejelentette, hogy változásokra lehet számítani az ügyben.