Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Márciustól Finnországban is házasodhatnak a melegek

2017.02.17. 18:03

Elhárulhatott az utolsó akadály is azelől, hogy Finnországban is engedélyezzék a melegek házasságát. A finn parlament pénteken egy olyan kezdeményezésről szavazott, amit korábban 100 ezer embert írt alá. Ez megakadályozta volna, hogy hatályba lépjen az előző parlament által még 2014-ben megszavazott törvény, írta az MTI.

Azzal érveltek, hogy minden gyerekeknek joga van ahhoz, hogy férfi és nő által alapított családban nőhessen fel. Sokan meglepődtek rajta, hogy a parlament egyáltalán szavazott a kérdésben, sokan ugyanis nem értettek egyet azzal, hogy egy korábban elfogadott törvényről utólag újra szavazzanak.

A márciusban érvénybe lépő törvénnyel Finnország lesz az utolsó az északi országok közül, ahol legalizálják a melegházasságot. Az országban 2002-től élhetnek a homoszexuális párok élettársi kapcsolatban, ám márciustól lesz teljesen egyenrangú az azonos neműek és a heteroszexuálisok házassága. Vagyis ők is használhatnak közös vezetéknevet, illetve fogadhatnak örökbe gyereket. A melegjogok európai helyzetéről korábban írt összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni.

A petíció ellen 120, mellette pedig 48 képviselő szavazott.