Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország elismeri a kelet-ukrajnai szakadár államokat

2017.02.18. 16:57

Vlagyimir Putyin elnök február 18-án aláírta azt a rendeletet, amely alapján Oroszország elismeri és elfogadja a szakadár Donyecki- és Luhanszki Népköztársaságok (DNK és LNK) által kiadott dokumentumokat, írja a meduza.io. A rendelet csak addig érvényes, míg nem rendeződik a kelet-ukrajnai konfliktus.

A DNK és LNK Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok államkezdeményei, amiket sem Ukrajna, sem senki a világon nem ismer el. Kivéve persze Putyin elnököt, aki ezzel a rendeletével biztosította, hogy Oroszország elfogadja érvényes dokumentumként nemcsak a DNK/LNK által kiadott útleveleket, de az anyakönyvi, oktatási, halálozási és egyéb dokumentumokat is. Mindezt az "emberi és polgári jogok védelmében", a "nemzetközi humanitárius elvekre" hivatkozva. 

Denisz Pusilin, a DNK önjelölt államfője is elismerte, hogy az általuk kiadott útlevelekkel be lehet utazni Oroszországba, ahogy az orosz vonat- és repülőtársaságok is elfogadják. Ez ugyanakkor rosszul is elsülhet az oroszoknak, ugyanis amerikai jogászok szerint a szakadár államok ilyen szintű elismerése további szankciókat vonhat maga után.