Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

160 ezer tüntető követelte, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet

2017.02.19. 07:46

Mintegy 160 ezren követelték egy szombati barcelonai tüntetésen a madridi kormánytól, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet a háború dúlta országokból, például Szíriából, írja az MTI.

000 LT8WYHDF
Fotó: Josep Lago / 

Spanyolország eddig csak 1100 menekültet fogadott be abból a 17 ezer 337-ből, amelyet 2015 szeptemberében megígért. Tizenötezer-nyolcszáznyolcvannyolcat olaszországi és görögországi táborokból, 1449-et pedig Törökországból és Líbiából kellene befogadnia 2017 szeptemberéig.

Ada Colau barcelonai polgármester - aki korábban menedékjogi aktivista volt - is részt vett a megmozduláson. Mint a katalán főváros elöljárója már kérte a madridi konzervatív kormányt, hogy Barcelona fogadhasson be több menekültet. Egy decemberi vatikáni konferencián pedig - amely az európai menekültválságról szólt - bírálta a kormány menekültekkel kapcsolatos álláspontját.

Tavaly áprilisban a Podemos nevű szélsőbalos párt és szövetségesei közül négy politikus egy hétig éhségsztrájkolt, hogy a menekültek mellé állítsa a közvéleményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!