Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

John McCain: Utálom a sajtót, de szükség van rá

2017.02.19. 11:59
Az amerikai elnök támadásaival szemben védelmébe vette a sajtót egy vasárnapi tv-interjúban John McCain republikánus párti szenátor.

A szabad sajtó elengedhetetlen a demokrácia fenntartásához - hangsúlyozta az arizonai szenátor az NBC csatorna Meet the Press című műsorának adott interjúban, amelyből előzetesen részleteket tettek közzé.

A republikánus politikus arra a kérdésre válaszolt így, mit gondol Donald Trump pénteki Twitter-üzenetéről, amelyben az amerikai elnök kijelentette: "a hamis híreket közlő média az amerikai nép ellensége".

"Én ki nem állhatom a sajtót. Magukat például különösen utálom" - mondta John McCain az interjút készítő Chuck Toddnak, majd így folytatta: "Viszont az igazság az, hogy szükség van önökre. Szükség van a szabad sajtóra. Ez létfontosságú."

Az amerikai elnök legfőbb republikánus párton belüli kritikusaként számon tartott McCain leszögezte: ha fenn akarjuk tartani a demokráciát jelenlegi formájában, akkor szükség van a szabad, sőt esetenként ellenséges hozzáállású sajtóra, idézi a politikust az MTI.

"A diktátorok is így kezdik. (...) Ha megnézzük a történelmet, a diktátorok első dolga, hogy ellehetetlenítik a sajtót. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Trump elnök diktatúrát akarna kiépíteni, csak azt mondom, hogy tanulnunk kell a történelemből" - fejtegette a republikánus szenátor, aki már jó ideje nincs jó viszonyban Trumppal, legutóbb a pénteki müncheni biztonságpolitikai konferencián bírálta nyilvánosan az elnök politikáját.