Árpád
-2 °C
4 °C

Mugabe indul 94 évesen is a zimbabwei választásokon

2017.02.19. 18:33

Robert Mugabe nem meglepő módon úgy gondolja, hogy csak ő lehet az egyetlen lehetséges jelölt a 2018-as zimbabwei választásokon. Erről vasárnap beszélt az állami televíziónak - írja a Reuters. Állítása szerint az emberek és a pártja, a ZANU-PF se lát más embert alkalmasabbnak a posztra. A diktátorból lett miniszterelnökből lett elnök jövő héten ünnepli 93-ik születésnapját. 

Pár nappal ezelőtt felesége javasolta, hogy népszerűségére való tekintettel halottként is indítani kellene a következő választásokon az egykori diktátorból lett elnököt. Így az emberek kifejezhetnék hálájukat azért, amit az országért tett, bármit is jelentsen ez.  

Robert Mugabe, a legoptimistább jelölt
Robert Mugabe, a legoptimistább jelölt
Fotó: Tiksa Negeri

Vasárnap az állami médiának elmondta, hogy 

  • sajnálná azt az embert, akit hozzá hasonlítanának az emberek, 
  • érzi hogy fogy az ereje, és majd ha eljön az idő, akkor jelezni fogja visszavonulását, 
  • bejön neki Trump "Amerika az amerikaiaké" hozzáállása, és szerinte "Zimbabwe is a zimbabweieké"

Mugabe azért is teper Trumpnál, mert azt várja az új amerikai elnöktől, hogy feloldja azokat a szankciókat, amiket még 2003-ban vetettek ki az elnök és belső köreire, feltételezett jogsértések miatt. Obama ezeket a szankciókat meghosszabbította, és Mugabe saját elmondása szerint azért szurkolt, hogy ne Hillary Clinton nyerjen, mert tudta, hogy ő biztos nem fogja feloldani ezeket a korlátozásokat. 

Nyilatkozatában arra is kitért, hogy teljesen fel van háborodva, hogy hiába Trump Amerika új elnöke, még mindig szenvedniük kell az Obama kormányzása alatt meghozott döntéstől. 

Mugabe mellesleg azért van tiltólistán, mivel azzal vádolják, hogy csődbe vitte Afrika egyik legígéretesebb gazdaságát, amikor lerohant fehérek által birtokolt gazdaságokat, valamint pénznyomtatással próbálta az államháztartási hiányt behozni. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?