Óriási robbantás gyilkolt Szomáliában

2017.02.19. 18:31

Autóba rejtett bomba robbant vasárnap Szomália fővárosának piacán. A mogadishui merényletben legalább 34 ember meghalt, 52 megsebesült – írta az Abc News.

2017-02-19T140214Z 1996760025 RC1FFFEDC2C0 RTRMADP 3 SOMALIA-SEC
Fotó: Feisal Omar

Az autót szamtanúk szerint nem sokkal a robbanás előtt hagyta el a merénylő, így nem öngyilkos támadásról van szó.

A 12 milliós kelet-afrikai országban 26 éve folyik a polgárháború, a kormány az országnak csak egy kisebb részét, köztük a fővárost ellenőrzi, az Afrikai Unió békefenntartóinak segítségével. Az ország gyakorlatilag több részre esett szét lényegében önálló életet él északon Szomáliföld, Puntföld, a déli területek felét a kormányerők, majdnem ugyanannyit a legerősebb terrorista szervezet, az iszlamista as-Sabab ellenőriz.

A szervezet legnagyobb merényletét 2013-ban, a szomszédos Kenya fővárosában, Nairobiban hajtották végre egy bevásárló központban, több mint hatvan embert megölve. Ezzel a szomáliai helyzet rendezésében katonailag is vezető szerepet vivő kenyai erők kivonását akarták elérni a terroristák, eredménytelenül.

Az as-Sabab eddig nem vállalta magára a vasárnapi merényletet, amely a három napja megválasztott szomáliai elnök, Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed pozícióinak meggyengítését célozhatta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport