Aliz
6 °C
14 °C

Óriási robbantás gyilkolt Szomáliában

2017.02.19. 18:31

Autóba rejtett bomba robbant vasárnap Szomália fővárosának piacán. A mogadishui merényletben legalább 34 ember meghalt, 52 megsebesült – írta az Abc News.

2017-02-19T140214Z 1996760025 RC1FFFEDC2C0 RTRMADP 3 SOMALIA-SEC
Fotó: Feisal Omar

Az autót szamtanúk szerint nem sokkal a robbanás előtt hagyta el a merénylő, így nem öngyilkos támadásról van szó.

A 12 milliós kelet-afrikai országban 26 éve folyik a polgárháború, a kormány az országnak csak egy kisebb részét, köztük a fővárost ellenőrzi, az Afrikai Unió békefenntartóinak segítségével. Az ország gyakorlatilag több részre esett szét lényegében önálló életet él északon Szomáliföld, Puntföld, a déli területek felét a kormányerők, majdnem ugyanannyit a legerősebb terrorista szervezet, az iszlamista as-Sabab ellenőriz.

A szervezet legnagyobb merényletét 2013-ban, a szomszédos Kenya fővárosában, Nairobiban hajtották végre egy bevásárló központban, több mint hatvan embert megölve. Ezzel a szomáliai helyzet rendezésében katonailag is vezető szerepet vivő kenyai erők kivonását akarták elérni a terroristák, eredménytelenül.

Az as-Sabab eddig nem vállalta magára a vasárnapi merényletet, amely a három napja megválasztott szomáliai elnök, Mohamed Abdullahi "Farmajo" Mohamed pozícióinak meggyengítését célozhatta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?