Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Hatszoros életfogytiglant kértek Erdogan állítólagos merénylőire

2017.02.20. 15:25 Módosítva: 2017.02.20. 15:30

Megkezdődött a nyugat-törökországi Mugla városban a pere annak a 47 embernek, köztük 37 katonának, akik a tavaly július 15-ei puccskísérlet során állítólag merényletre készültek Recep Tayyip Erdogan török államfő ellen a közeli Marmaris egyik tengerparti szállodájában - jelentette az MTI. Az ügyészség a 47 ember mindegyikére hatszorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért, köztük a merényletkísérlet felbujtóira is.

A vád szerint a gyanúsítottak a végül sikertelenül végződött puccskísérlet idején meg akarták gyilkolni az elnököt. Erdogan és családja aznap éjszaka helikopterrel sikeresen idő előtt elhagyta a helyszínt. A puccsista katonák két rendőrt így is megöltek, majd a környező erdőkbe menekültek. Egyikük továbbra is szökésben van.

A per első számú gyanúsítottja az az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok, akinek nemzetközi hálózatát Ankara a hatalomátvételi kísérletért felelőssé teszi. Gülen védelmét a helyi ügyvédi kamarából egyelőre senki nem akarta vállalni. A többi gyanúsított védőügyvédjei szerint a puccsisták csak másik helyre akarták vinni a foglyul ejtett államfőt.

Hétfőn napközben a török belügyminisztérium azt közölte, hogy a hatóságok az elmúlt egy hétben őrizetbe vették a gülenista mozgalom 501, valamint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1067. A puccskísérlet óta már több mint 40 ezer embert vettek őrizetbe.