Judit
2 °C
7 °C

Hatszoros életfogytiglant kértek Erdogan állítólagos merénylőire

2017.02.20. 15:25 Módosítva: 2017-02-20 15:30:50

Megkezdődött a nyugat-törökországi Mugla városban a pere annak a 47 embernek, köztük 37 katonának, akik a tavaly július 15-ei puccskísérlet során állítólag merényletre készültek Recep Tayyip Erdogan török államfő ellen a közeli Marmaris egyik tengerparti szállodájában - jelentette az MTI. Az ügyészség a 47 ember mindegyikére hatszorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért, köztük a merényletkísérlet felbujtóira is.

A vád szerint a gyanúsítottak a végül sikertelenül végződött puccskísérlet idején meg akarták gyilkolni az elnököt. Erdogan és családja aznap éjszaka helikopterrel sikeresen idő előtt elhagyta a helyszínt. A puccsista katonák két rendőrt így is megöltek, majd a környező erdőkbe menekültek. Egyikük továbbra is szökésben van.

A per első számú gyanúsítottja az az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok, akinek nemzetközi hálózatát Ankara a hatalomátvételi kísérletért felelőssé teszi. Gülen védelmét a helyi ügyvédi kamarából egyelőre senki nem akarta vállalni. A többi gyanúsított védőügyvédjei szerint a puccsisták csak másik helyre akarták vinni a foglyul ejtett államfőt.

Hétfőn napközben a török belügyminisztérium azt közölte, hogy a hatóságok az elmúlt egy hétben őrizetbe vették a gülenista mozgalom 501, valamint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1067. A puccskísérlet óta már több mint 40 ezer embert vettek őrizetbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?