Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Meghalt az orosz ENSZ-nagykövet

000 H41Z4
2017.02.20. 18:35 Módosítva: 2017-02-20 18:48:58

Egy nappal 65. születésnapja előtt váratlanul meghalt Oroszország ENSZ-nagykövete. Vitalij Csurkin New York-i halálának okát nem közölték – írta a Ria Novosztyi.

Halála épp akkor következett be, amikor ismét feszültebbé vált az orosz-amerikai viszony, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök számára még sürgetőbbé teszi új, megbízható ember mielőbbi kinevezését.

A hírek szerint Csurkin rosszul érezte magát, és a New York-i Presbiteriánus Kórházba szállították – írta a CNN. Korábban nem szóltak értesülések esetleges betegségéről.

A diplomata 2006 óta vezette az ENSZ-ben az orosz delegációt, ami önmagában is jelzi, milyen bizalma volt benne Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Távozása fel sem merült Dmitrij Medvegyev két putyini ciklus közötti, átmeneti államfősége idején sem, amikor a grúz-orosz fegyveres konfliktust kellett megmagyaráznia Csurkinnak az ENSZ-ben.

Oroszország nyugati kapcsolatainak feszültebbé válásával egyre többször kellett konfrontálódnia, vétóval élt az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szíriát illető és az Ukrajnával kapcsolatos határozatoknál is, és az ő ellenszavazatával akadályozta meg Moszkva, hogy az ENSZ BT nemzetközi bíróságot hozzon létre az Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító ügyében.

Nem idegenkedett a köznyelvi fordulatoktól sem felszólalásaiban, a Kreml védelmében belefért, hogy partnereiről azt mondja, ostobaságot beszélnek, vagy éppen, hogy naivak. Itt például a Janukovicsot elűző új ukrán vezetés megbízhatatlanságáról győzködi az ENSZ BT tagjait.

Az ENSZ ülése egy perces néma csenddel indult hétfőn New Yorkban. Részvétét fejezte ki az ENSZ-főtitkár szóvivője, Farhan Haq is. Elismerően szólt róla a korábbi amerikai ENSZ-nagykövet, Samantha Power, aki szerint Csurkin „igyekezett áthidalni az orosz és amerikai nézetek közti különbségeket.”

A hatvanas években magát gyerekszínészként is kipróbáló Csurkin a diplomata 1974-ben kezdte pályáját, hobbija a gyorskorcsolyázás volt.

Három hónap alatt Oroszország Csurkinnal együtt három diplomatáját veszítette el:

  • 2016 december 19-én egy rendőrként szolgáló török férfi lelőtte az ankarai nagykövetet, 
  • januárban holtan találták otthonában az athéni konzult, az 55 éves Andrej Malanyint,
  • néhány nappal később Új-Delhiben halt meg a 68 éves orosz nagykövet, Alekszandr Kadakin.

Egy átállt oroszt meg az amerikaiak vesztettek

2016 nyarán New Yorkban meghalt az a volt katonai hírszerző, aki átállva az amerikaiakhoz távollétében, 2011-ben 25 év börtönt kapott Oroszországban. Hozzá kötik az orosz Anna Chapman és több alvó orosz ügynök amerikai lebuktatását. Igaz, az orosz források nem zárták ki, hogy Potyejev valójában él, csak az orosz titkosszolgálatok elől akarták eltüntetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!