Ödön
1 °C
11 °C

Szöul biztos abban, hogy Észak-Korea mérgezte meg Kim Dzsong Namot

2017.02.20. 05:33

Bizonyosnak tűnik, hogy az észak-koreai rezsim áll Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása mögött - jelentette ki hétfőn Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnök, ideiglenes államfő.

Hvang a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács központi bizottságának ülésén az észak-koreai diktátor féltestvérének meggyilkolását elfogadhatatlan, embertelen bűncselekménynek nevezte, és utasítást adott, hogy Dél-Korea nemzetközi partnereivel együttműködve vonja felelősségre Phenjant ezért a "terrorcselekményért".

Kim Dzsong Namot, aki a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fia volt, egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő valamilyen mérgező folyadékot fújt az arcába. Egyikük azt vallotta, azt hitte, kandi kamerás beugratásba vonták be. A gyilkossággal összefüggésben egy észak-koreai férfit is őrizetbe vettek Malajziában. A helyi hatóságok szerint négy észak-koreai gyanúsított még a gyilkosság napján elmenekült az országból, s visszatértek Phenjanba.

"Ez világosan bizonyítja, hogy mennyire könyörtelen és felelőtlen az észak-koreai rezsim, amely bármire képes, hogy megtartsa hatalmát" - jelentette ki Hvang Kjo Ahn.

Az ideiglenesen az államfői feladatokat is ellátó miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Phenjan dél-koreaiak ellen is megkísérelhet terrortámadást elkövetni.

Eközben Malajzia berendelte a Kuala Lumpur-i külügyminisztériumba Észak-Korea nagykövetét, és konzultációra hazarendelte saját nagykövetét Phenjanból a Kim Dzsong Nam halálával kapcsolatos kijelentések miatt - jelentette be hétfőn a malajziai külügyi tárca. "A miniszter leszögezte, hogy a haláleset Malajzia területén történt, körülményei tisztázatlanok, ezért a malajziai hatóságok felelőssége kivizsgálni a halál okát" - közölte a Kuala Lumpur-i külügyminisztérium a nagykövet berendelése után.

Phenjan kijelentette, hogy bármi legyen is a vizsgálat eredménye, nem fogja elfogadni, Kang Csol észak-koreai nagykövet pedig arról beszélt, hogy Malajzia idegen hatalmakkal játszik össze. Ez Kuala Lumpur szerint alaptalan vádaskodás, az ázsiai ország pedig a lejáratására irányuló minden próbálkozást nagyon komolyan vesz - olvasható a külügyminisztérium kommünikéjében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?