István, Vajk
17 °C
34 °C

Szöul biztos abban, hogy Észak-Korea mérgezte meg Kim Dzsong Namot

2017.02.20. 05:33

Bizonyosnak tűnik, hogy az észak-koreai rezsim áll Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása mögött - jelentette ki hétfőn Hvang Kjo Ahn dél-koreai miniszterelnök, ideiglenes államfő.

Hvang a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács központi bizottságának ülésén az észak-koreai diktátor féltestvérének meggyilkolását elfogadhatatlan, embertelen bűncselekménynek nevezte, és utasítást adott, hogy Dél-Korea nemzetközi partnereivel együttműködve vonja felelősségre Phenjant ezért a "terrorcselekményért".

Kim Dzsong Namot, aki a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fia volt, egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő valamilyen mérgező folyadékot fújt az arcába. Egyikük azt vallotta, azt hitte, kandi kamerás beugratásba vonták be. A gyilkossággal összefüggésben egy észak-koreai férfit is őrizetbe vettek Malajziában. A helyi hatóságok szerint négy észak-koreai gyanúsított még a gyilkosság napján elmenekült az országból, s visszatértek Phenjanba.

"Ez világosan bizonyítja, hogy mennyire könyörtelen és felelőtlen az észak-koreai rezsim, amely bármire képes, hogy megtartsa hatalmát" - jelentette ki Hvang Kjo Ahn.

Az ideiglenesen az államfői feladatokat is ellátó miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Phenjan dél-koreaiak ellen is megkísérelhet terrortámadást elkövetni.

Eközben Malajzia berendelte a Kuala Lumpur-i külügyminisztériumba Észak-Korea nagykövetét, és konzultációra hazarendelte saját nagykövetét Phenjanból a Kim Dzsong Nam halálával kapcsolatos kijelentések miatt - jelentette be hétfőn a malajziai külügyi tárca. "A miniszter leszögezte, hogy a haláleset Malajzia területén történt, körülményei tisztázatlanok, ezért a malajziai hatóságok felelőssége kivizsgálni a halál okát" - közölte a Kuala Lumpur-i külügyminisztérium a nagykövet berendelése után.

Phenjan kijelentette, hogy bármi legyen is a vizsgálat eredménye, nem fogja elfogadni, Kang Csol észak-koreai nagykövet pedig arról beszélt, hogy Malajzia idegen hatalmakkal játszik össze. Ez Kuala Lumpur szerint alaptalan vádaskodás, az ázsiai ország pedig a lejáratására irányuló minden próbálkozást nagyon komolyan vesz - olvasható a külügyminisztérium kommünikéjében.