János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump elárulta, miért mondta azt, hogy Svédországban történt valami

2017.02.20. 05:28

Donald Trump amerikai elnököt megdöbbentette, amit múlt éjjel Svédországban történt. Trump szombaton Floridában beszélt arról a bevándorlással kapcsolatosan, hogy több európai országban voltak terrortámadások; említette Párizst, Brüsszelt és Nizzát is.   

"És látják, mi történt a múlt éjjel Svédországban. Svédországban. Ki hitte volna? Sokakat befogadtak, és most olyan problémáik vannak, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottak" - mondta.

Csakhogy pénteken semmilyen terrortámadás vagy jelentősebb incidens nem történt Svédországban.

A svéd kormány ezért magyarázatot követelt az amerikai külügyminisztériumtól, hogy mégis mire gondolt Trump.

 A Fehér Ház egyik szóvivője úgy magyarázta Trump szavait, hogy az elnök általában a romló bűnözési statisztikákra utalt Svédországban. Ezzel csak az a baj, hogy a bűnözési mutatók nem romlottak Svédországban, sőt 2005 óta folyamatosan javulnak - ahogy erre a Reuters fel is hívta a figyelmet.

Trump végül vasárnap kiírta a Twitterre, mire gondolt. Egy riportra, amit a Fox Newson látott:  "A nyilatkozatom arról, ami Svédországban történik, egy, a Fox Newson sugárzott sztorira utalt, amely Svédországgal és a bevándorlókkal foglalkozott" 

A svédek a közösségi médiában többnyire viccesen reagáltak Trump megjegyzésére; "múlt éjjel Svédországban" hashtaggel többnyire rénszarvasokról, svéd húsgombócokról és Ikea-bútorok összeszereléséről osztottak meg fényképeket.

Trump a téves állításait rendre leleplező médiát rendszeresen vádolja azzal, hogy álhíreket terjesztenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!