Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az összes illegális bevándorló kitoloncolható Amerikából

2017.02.21. 19:42

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket. Mind a 11 millió, vagyis

az összes Amerikában tartózkodó illegális bevándorlót kitoloncolhatóvá nyilvánította,

és utasította is a határőrizeti szerveket, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják is ki mindannyiukat.

A kormányzat hét prioritást határozott meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások vagy bűncselekmények miatt, majd azokat, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. Az illetékes tisztségviselők mérlegelhetik, hogy a kitoloncolandó személyek milyen veszélyt jelent a közbiztonságra, vagy a nemzetbiztonságra. 

Uganakkor továbbra is érvényben maradt Barack Obama speciális programja, amely védelmet biztosít a 2012 után gyermekként illegálisan az országba érkezetteknek.

A múlt héten végrehajtott razziák során 680, dokumentumokkal nem rendelkező személyt vettek őrizetbe, 75 százalékuk esetében már elítélt elkövetőkről van szó. Ezeket az akciókat a minisztérium rutinjellegűeknek minősítette, hiszen Obama elnöksége idején is voltak hasonló razziák.

John Kelly ezenfelül elrendelte, hogy a határvédelem és a bevándorlási hatóságok összesen 15 ezer új munkaerőt alkalmazzanak, és haladéktalanul

kezdjék meg a mexikói határon létesítendő állandó fal építésének tervezését.

Kanada nem zárja le határait, továbbra is elfogadja az Egyesült Államokból illegálisan érkezők menedékkérelmét, de megfelelő intézkedésekkel szavatolni fogja a kanadaiak biztonságát, jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Már az elmúlt hetekben is megemelkedett a határt átlépők száma, mert sok menedékkérő attól tartott, hogy kitoloncolják az Egyesült Államokból.

Kanada azért maradhat nyitott ország, mert a kanadaiak bíznak a bevándorlási rendszerben, a határok épségében és abban a segítségben, amelyet azoknak nyújtunk, akik biztonságot keresnek

- indokolta meg a miniszterelnök, miért nem zárják le a határokat.   

Januárban 452 ember kért menedéket Québecben, egy évvel korábban csak kevesebb mint harmadennyien, 137-en. A határsértőket jelenleg kikérdezik, majd regisztrálják. Ha nem jelentenek fenyegetést, akkor menedékkérelmet nyújthatnak be, melynek elbírálásáig Kanadában élhetnek.