Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Az összes illegális bevándorló kitoloncolható Amerikából

2017.02.21. 19:42

John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket. Mind a 11 millió, vagyis

az összes Amerikában tartózkodó illegális bevándorlót kitoloncolhatóvá nyilvánította,

és utasította is a határőrizeti szerveket, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják is ki mindannyiukat.

A kormányzat hét prioritást határozott meg a kiutasítások menetrendjében: elsőként azokat kell kitoloncolni, akiket már elítéltek kihágások vagy bűncselekmények miatt, majd azokat, akiket már vád alá helyeztek, de még nem ítéltek el. Az illetékes tisztségviselők mérlegelhetik, hogy a kitoloncolandó személyek milyen veszélyt jelent a közbiztonságra, vagy a nemzetbiztonságra. 

Uganakkor továbbra is érvényben maradt Barack Obama speciális programja, amely védelmet biztosít a 2012 után gyermekként illegálisan az országba érkezetteknek.

A múlt héten végrehajtott razziák során 680, dokumentumokkal nem rendelkező személyt vettek őrizetbe, 75 százalékuk esetében már elítélt elkövetőkről van szó. Ezeket az akciókat a minisztérium rutinjellegűeknek minősítette, hiszen Obama elnöksége idején is voltak hasonló razziák.

John Kelly ezenfelül elrendelte, hogy a határvédelem és a bevándorlási hatóságok összesen 15 ezer új munkaerőt alkalmazzanak, és haladéktalanul

kezdjék meg a mexikói határon létesítendő állandó fal építésének tervezését.

Kanada nem zárja le határait, továbbra is elfogadja az Egyesült Államokból illegálisan érkezők menedékkérelmét, de megfelelő intézkedésekkel szavatolni fogja a kanadaiak biztonságát, jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Már az elmúlt hetekben is megemelkedett a határt átlépők száma, mert sok menedékkérő attól tartott, hogy kitoloncolják az Egyesült Államokból.

Kanada azért maradhat nyitott ország, mert a kanadaiak bíznak a bevándorlási rendszerben, a határok épségében és abban a segítségben, amelyet azoknak nyújtunk, akik biztonságot keresnek

- indokolta meg a miniszterelnök, miért nem zárják le a határokat.   

Januárban 452 ember kért menedéket Québecben, egy évvel korábban csak kevesebb mint harmadennyien, 137-en. A határsértőket jelenleg kikérdezik, majd regisztrálják. Ha nem jelentenek fenyegetést, akkor menedékkérelmet nyújthatnak be, melynek elbírálásáig Kanadában élhetnek.