Judit
2 °C
7 °C

Először lett női vezetője a Scotland Yardnak

2017.02.22. 18:57

Cressida Dick személyében először neveztek ki női főparancsnokot a 188 éve alakult londoni rendőrség, a Scotland Yard élére, írja az MTI. A kinevezést Amber Rudd brit belügyminiszter jelentette be szerdán.

Nagy-Britanniában nincs országos hatáskörű rendőrfőkapitányság, és a Scotland Yard  (melynek hivatalos neve egyébként Metropolitan Police Service) mindenkori főparancsnoka a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt. A szervezet terrorelhárító részlegének hatásköre az egész országra kiterjed.

Az 56 éves Cressida Dick korábban a terrorelhárító részlegnél dolgozott parancsnoki beosztásban, éppen az ügyosztály egyik legtragikusabb időszakában. Ő volt a műveleti parancsnoka annak a rajtaütésnek, amelyben a Scotland Yard egy kommandós egysége agyonlőtt egy ártatlan brazil bevándorlót, miután öngyilkos merénylőnek hitték. A 27 éves Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, miután a gyanúsnak talált férfi nem állt meg felszólításukra, hanem berohant egy metróállomásra. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá.

Két héttel korábban, 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Menezes megölése előtt egy nappal négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt ugyanilyen merényletet kísérelt meg, de egyikük pokolgépe sem robbant fel. Menezesről a rendőrség azt feltételezte, hogy az osztag tagja volt, de ez a feltételezés tévesnek bizonyult.

A Scotland Yardot a bíróság később elmarasztalta, de Cressida Dick személyes felelősségét nem állapította meg. Menezes hozzátartozói szerdán nyilatkozatban ítélték el Cressida Dick kinevezését. A család ügyvédje által ismertetett közlemény szerint a döntés az ártatlanul agyonlőtt Menezes emlékét sérti, és azt az üzenetet hordozza, hogy a rendőrök büntetlenül cselekedhetnek. Amber Rudd belügyminiszter szerdán azonban "kivételes tehetségű vezetőként" jellemezte a Scotland Yard új főparancsnokát, Sadiq Khan, London polgármestere pedig kijelentette, hogy "a lehetséges legjobb személy" került a londoni rendőrség élére.

Cressida Dick elődje, Sir Bernard Hogan-Howe 2011 óta töltötte be a főparancsnoki tisztséget, de már tavaly jelezte távozási szándékát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?