Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Először lett női vezetője a Scotland Yardnak

2017.02.22. 18:57

Cressida Dick személyében először neveztek ki női főparancsnokot a 188 éve alakult londoni rendőrség, a Scotland Yard élére, írja az MTI. A kinevezést Amber Rudd brit belügyminiszter jelentette be szerdán.

Nagy-Britanniában nincs országos hatáskörű rendőrfőkapitányság, és a Scotland Yard  (melynek hivatalos neve egyébként Metropolitan Police Service) mindenkori főparancsnoka a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt. A szervezet terrorelhárító részlegének hatásköre az egész országra kiterjed.

Az 56 éves Cressida Dick korábban a terrorelhárító részlegnél dolgozott parancsnoki beosztásban, éppen az ügyosztály egyik legtragikusabb időszakában. Ő volt a műveleti parancsnoka annak a rajtaütésnek, amelyben a Scotland Yard egy kommandós egysége agyonlőtt egy ártatlan brazil bevándorlót, miután öngyilkos merénylőnek hitték. A 27 éves Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, miután a gyanúsnak talált férfi nem állt meg felszólításukra, hanem berohant egy metróállomásra. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá.

Két héttel korábban, 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. Menezes megölése előtt egy nappal négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt ugyanilyen merényletet kísérelt meg, de egyikük pokolgépe sem robbant fel. Menezesről a rendőrség azt feltételezte, hogy az osztag tagja volt, de ez a feltételezés tévesnek bizonyult.

A Scotland Yardot a bíróság később elmarasztalta, de Cressida Dick személyes felelősségét nem állapította meg. Menezes hozzátartozói szerdán nyilatkozatban ítélték el Cressida Dick kinevezését. A család ügyvédje által ismertetett közlemény szerint a döntés az ártatlanul agyonlőtt Menezes emlékét sérti, és azt az üzenetet hordozza, hogy a rendőrök büntetlenül cselekedhetnek. Amber Rudd belügyminiszter szerdán azonban "kivételes tehetségű vezetőként" jellemezte a Scotland Yard új főparancsnokát, Sadiq Khan, London polgármestere pedig kijelentette, hogy "a lehetséges legjobb személy" került a londoni rendőrség élére.

Cressida Dick elődje, Sir Bernard Hogan-Howe 2011 óta töltötte be a főparancsnoki tisztséget, de már tavaly jelezte távozási szándékát.