Szilvia
5 °C
16 °C

Kezdődhet a spanyol babalopóbotrány első pere

2017.02.22. 12:01

Bíróság elé áll egy Eduardo Vela nevű volt orvos Madridban, amiért a vád szerint ellopott egy újszülöttet az édesanyjától, és egy másik nőnek adta – írja a Local spanyol kiadása. Az ügye messze nem egyedülálló, a Franco-diktatúra idején babák tízezreit (más becslések szerint akár százezreit) lophatták el és adhatták oda másnak spanyol orvosok.

Bár a spanyol polgárháború után hatalomra került Francisco Franco uralma 1975-ben véget ért, a babalopások ügye csak 2010-ben került nyilvánosságra, akkor viszont az egész országot megrázta.

A mostani per jelentősége, hogy ez lesz az első per a botrányban.

A lopások eleinte politikai motivációjúak voltak: a rezsimre veszélyesnek ítélt párok babáit vették el titokban, és adták a hatalomhoz hű családoknak. Később a szegények gyerekeire is kiterjesztették a gyakorlatot. Az anyáknak gyakran csak annyit mondtak, hogy a babájuk nem sokkal a születése után meghalt, és a kórház elintézte a temetését.

A most tárgyalásig jutó konkrét eset 1969-es, a vád szerint Vela egy most a negyvenes éveiben járó nőt, Ines Madrigalt vette el az anyjától, és a sértett szerint az orvos a születési anyakönyvi kivonatát is meghamisította, hogy senkinek ne tűnjön fel a csere. Az azóta meghalt örökbefogadó anya később bevallotta lányának a történteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?