Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Muszlimok újíttatják fel a megrongált amerikai zsidó temetőt

2017.02.22. 10:47

Két muszlim-amerikai aktivista szervezett gyűjtést a Saint Louis-i zsidó temetőben megrongált sírok helyreállítására – írja a CNN. 

Ismeretlen vandálok több mint 170 sírkőben tettek kárt a temetőben. Az ennek hatására pár napja indított közösségi finanszírozási kampány jócskán túllépte a 20 ezer dolláros eredeti célját, a cikk írásakor tart 57 ezer dollárnál (16,6 millió forintnál), és még 26 napig tart.

Ahogy a rongálásról is beszámoló cikkünkben írtuk, az utóbbi időben elszaporodtak a zsidó közösségek elleni támadások vagy az őket ért fenyegetések. Hétfőn például 11 újabb zsidó kulturális központot kellett kiüríteni bombafenyegetés-hullám miatt. Az elmúlt hónapban 27 államban összesen 69-re emelkedett a hasonló esetek száma. Bár a Fehér Ház sajtósa szerint Donald Trump amerikai elnök világossá tette, hogy az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, az elnököt így is sok kritika éri, amiért a beiktatása óta ugrott meg a fenyegetése száma.

A CNN szerint az amerikai muszlim közösségek a bombafenyegetésben érintett zsidó közösségek segítése érdekében is felléptek. A Council on American-Islamic Relations (CAIR) nevű muszlim jogvédő szervezet például 5 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki a fenyegetésekért felelős személyek elfogásában információval segíti a rendőrséget.