Viola
-6 °C
-2 °C

Trump visszavonta Obama transznemű diákokra vonatkozó ajánlását

2017.02.23. 06:37 Módosítva: 2017-02-23 06:41:02

Visszavonta helyi idő szerint szerdán Donald Trump elnök kormánya azokat a jogilag nem kötelező érvényű szövetségi iránymutatásokat, melyekkel az Obama-kormány lehetővé tette, hogy a transznemű diákok az állami iskolákban a nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használják.

A washingtoni igazságügyi és oktatási tárca azzal indokolta a szövetségi iránymutatás visszavonását, hogy az zavart okozott. Számos per indult ugyanis amiatt, hogy miként kell őket pontosan alkalmazni. A levél szerint azok a garanciák, amelyek a nemi identitás miatti zaklatást akarták kiküszöbölni, továbbra is érintetlenül érvényben maradnak.

Az iránymutatás hiányában az állami és helyi hatóságok feladata lesz annak eldöntése, hogy hogyan alkalmazzák a nemi diszkriminációt tiltó szövetségi törvényt, illetve alkalmazzák-e a diszkrimináció tilalmát a nemi identitásokra vagy csak a biológiai nemeket veszik figyelembe.

A szövetségi iránymutatás támogatói szerint azért volt szükség a szabályokra, hogy meg lehessen védeni a diákokat a diszkriminációtól. Az előírások ellenzői szerint viszont ezzel a szövetségi kormányzat túlterjeszkedett a hatáskörén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!