Észak-Korea azt sem ismeri el, hogy Kim Dzsongnamot ölték meg

2017.02.23. 06:48

Phenjan szerint Malajzia felelős Kim Dzsongnam haláláért, az észak-koreai kommunista rezsim szerint pedig törvényellenesek azok a vizsgálatok, melyeket a malajziai hatóságok Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fiának holttestén végeztek, derül ki a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtöki jelentéséből.

A phenjani rezsim hírügynöksége nem is nevezi meg Kim Dzsongnamot, és nem ismeri el, hogy a volt diktátor fia az áldozat. Csak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elhunyt állampolgáráról ír.

A KCNA egy állami szóvivőre hivatkozva azt írja: Malajzia először arról tájékoztatta Észak-Koreát, hogy egy észak-koreai állampolgár meghalt a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Csak azután kezdte bonyolítani a dolgokat, hogy Dél-Koreában híre ment: gyilkosság, mérgezés történt. Phenjan úgy véli: Dél-Korea szélhámos összeesküvést szőtt Észak-Korea ellen.

A mostani az első alkalom, hogy az észak-koreai hírügynökség egyáltalán hírt ad a gyilkosságról. A KCNA szerint „a halálesetért a legnagyobb felelősség Malajzia kormányát terheli, mert egy észak-koreai állampolgár Malajzia területén halt meg”.

Észak-Korea arra hivatkozik, hogy Malajzia azért nem hajthatott volna végre semmilyen vizsgálatot a holttesten, mert Kimnél diplomata-útlevél volt, és a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezmény értelmében a helyi törvények hatályán kívül állt. Phenjan a holttest átadását követeli, amire Malajzia egyelőre nem hajlandó. Phenjan szerint „abszurd ürügy”, hogy a malajziai hatóságok arra hivatkoznak, hogy DNS-vizsgálattal kell azonosítani a holttestet.

Kim Dzsongnamot a múlt héten gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egy vietnami és egy indonéz nő valamilyen mérgező anyagot kent az arcára. Kim nem sokkal később rosszul lett és meghalt. Mindkét nőt őrizetbe vették.

A malajziai hatóságok összesen nyolc észak-koreai gyanúsítottat azonosítottak a gyilkossággal kapcsolatban. Egyikük őrizetben van, hárman viszont még aznap elhagyták Malajziát, és valószínűleg visszatértek Phenjanba. Rajtuk kívül a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetség egyik munkatársát és az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság egyik dolgozóját gyanúsítja a malajziai rendőrség.  • Hírek
  • Bankszámla