Judit
2 °C
7 °C

Észak-Korea azt sem ismeri el, hogy Kim Dzsongnamot ölték meg

2017.02.23. 06:48

Phenjan szerint Malajzia felelős Kim Dzsongnam haláláért, az észak-koreai kommunista rezsim szerint pedig törvényellenesek azok a vizsgálatok, melyeket a malajziai hatóságok Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fiának holttestén végeztek, derül ki a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtöki jelentéséből.

A phenjani rezsim hírügynöksége nem is nevezi meg Kim Dzsongnamot, és nem ismeri el, hogy a volt diktátor fia az áldozat. Csak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elhunyt állampolgáráról ír.

A KCNA egy állami szóvivőre hivatkozva azt írja: Malajzia először arról tájékoztatta Észak-Koreát, hogy egy észak-koreai állampolgár meghalt a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Csak azután kezdte bonyolítani a dolgokat, hogy Dél-Koreában híre ment: gyilkosság, mérgezés történt. Phenjan úgy véli: Dél-Korea szélhámos összeesküvést szőtt Észak-Korea ellen.

A mostani az első alkalom, hogy az észak-koreai hírügynökség egyáltalán hírt ad a gyilkosságról. A KCNA szerint „a halálesetért a legnagyobb felelősség Malajzia kormányát terheli, mert egy észak-koreai állampolgár Malajzia területén halt meg”.

Észak-Korea arra hivatkozik, hogy Malajzia azért nem hajthatott volna végre semmilyen vizsgálatot a holttesten, mert Kimnél diplomata-útlevél volt, és a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezmény értelmében a helyi törvények hatályán kívül állt. Phenjan a holttest átadását követeli, amire Malajzia egyelőre nem hajlandó. Phenjan szerint „abszurd ürügy”, hogy a malajziai hatóságok arra hivatkoznak, hogy DNS-vizsgálattal kell azonosítani a holttestet.

Kim Dzsongnamot a múlt héten gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egy vietnami és egy indonéz nő valamilyen mérgező anyagot kent az arcára. Kim nem sokkal később rosszul lett és meghalt. Mindkét nőt őrizetbe vették.

A malajziai hatóságok összesen nyolc észak-koreai gyanúsítottat azonosítottak a gyilkossággal kapcsolatban. Egyikük őrizetben van, hárman viszont még aznap elhagyták Malajziát, és valószínűleg visszatértek Phenjanba. Rajtuk kívül a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetség egyik munkatársát és az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság egyik dolgozóját gyanúsítja a malajziai rendőrség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?