Négy és fél év börtönt kapott sikkasztásért az IMF egykori vezetője

2017.02.23. 17:48

Sikkasztás miatt négy és fél év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a madridi központi büntetőbíróság Rodridgo Ratot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori spanyol vezetőjét - írja az MTI. A vád szerint az egykori gazdasági minisztert  másokkal együtt összesen több mint tizenötmillió eurót (4 milliárd 660 millió forint) költött el saját célra a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caja Madrid pénzéből éveken át.

Rodrigo Rato 2010-2013 között állt a ma Bankia néven működő egykori Caja Madrid élén. A jogtalan pénzköltés azonban még elődje, az ügyben hat év börtönre ítélt Migeul Blesa vezetése alatt indult. A bíróság 65 vádlott közül csupán egy személyt mentett fel. A vádlottak között vannak magas beosztású köztisztviselők, parlamenti pártok által delegált tanácsadók, akik három év és három hónap közötti börtönbüntetéseket kaptak.

A spanyol korrupció elleni ügyészség szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a banki nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket.

Az 1999 és 2012 között elköltött több mint tizenötmillió euróból éttermekben 3 millió eurót (931 millió forint), utazásra 1,5 millió eurót (465 millió forint), hotelekre 800 ezer eurót (248 millió forint), ruhákra 700 ezer eurót (217 millió forint) fizettek ki. 

Rodrigo Rato az ügy kirobbanását követően visszafizette az általa felhasznált 99 ezer eurót (30,9 millió forint).

Rodrigo Rato 1996 és 2004 között a konzervatív néppárti kormány gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese volt, ezt követően került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére, amelynek 2007-ig volt vezérigazgatója.  • Hírek
  • Bankszámla