Rendkívüli V4-es csúcs lesz az élelmiszerbotrány miatt

2017.02.23. 22:06

Rendkívüli kormányfői csúcstalálkozón foglalkozik majd a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - azzal a problémával, hogy „a nagy nemzetközi cégek eltérő összetételben és minőségben forgalmazzák azonos márkájú élelmiszertermékeiket Nyugat-, illetve Kelet-Európában" - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén az MTI szerint.

Robert Fico
Robert Fico
Fotó: Vladimir Simicek

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Robert Fico azt mondta: a visegrádi négyek felszólítják az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul foganatosítson intézkedéseket, amelyek meggátolnák ennek a gyakorlatnak a folytatását.

A csúcstalálkozót a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerint Pozsony kezdeményezte, és a közeli napokban kerül sor rá Lengyelországban, amely jelenleg a V4 soros elnöki tisztségét ellátja.

"Elfogadhatatlan, hogy a nemzetek feletti társaságok a posztkommunista országokba olyan termékeket szállítsanak, amelyek minősége gyengébb, mint azoké, amelyeket azonos csomagolásban Nyugat-Európa üzleteinek pultjain találhatunk" - mondta le Robert Fico.

"Követelni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy minél rövidebb időn belül olyan törvénymódosításokat fogadjon el, amelyek lehetetlenné teszik az említett gyakorlatot, amely megalázza Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország állampolgárait" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Szerinte a megoldási lehetőségek egyike az is, hogy a gyártók az érintett termékeiket más néven fogják forgalmazni Nyugaton és más néven Keleten.

Robert Fico nem zárta ki, hogy szükség esetén a szlovák kormány az európai polgári kezdeményezés eszközéhez is folyamodhat ebben a kérdésben. Ha ezt több országból legalább egymillió állampolgár támogatná, az Európai Bizottságnak kötelezően foglalkoznia kellene a témával.

Amennyiben a mai helyzet rövid időn belül nem változik, Pozsony kész válaszintézkedéseket hozni. "A vita lényege lehet például az, hogyha Brüsszel ebben az elvi ügyben nem  hajlandó  támogatni  bennünket (...), akkor mi Szlovákiában hozunk egy olyan belső előírást, miszerint például minden közétkeztetési hálózatba kerülő élelmiszer mondjuk kizárólag Szlovákiából származhat. Nagy örömmel megyünk perre ebben az Európai Bizottsággal" - fejtette ki Fico. Szlovák szakértők korábban sajtóban közölt álláspontja szerint egy ilyen intézkedés jelenleg nagy valószínűséggel sértené az európai uniós jogot.

Mi ez az egész?

Február közepén a szlovák agrárminisztérium vizsgálata megállapította, hogy a multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek. Nem sokkal később a Nébih az Indexnek küldött válaszából kiderült, nálunk is hasonló a helyzet:

D VG20150308008
Fotó: Varga György
 • Ausztriában lágyabb és krémesebb a Nutella;
 • roppanósabb a Manner nápolyi;
 • sűrűbb és finomabb a puding és a joghurt;
 • jobb minőségű aromákkal és 0,6 százalékkal kevesebb cukorral készül a Coca-Cola;
 • kakaósabb a Nesquik kakaó;
 • 2 százalékkal több tonhal van a Rio Mare tonhalban;
 • a Knorr zacskós húslevesnél 12 grammal több por jut egy zacskóba, mint Magyarországon;
 • a Knorr carbonaraporban pedig van sajt, háromféle is, míg a magyar változatban egy sincs.

Hasonló összehasonlításokat végeztek korábban a csehek is, amelyekből az derült ki, hogy ugyanazon termékek minősége általában jobb Németországban és Ausztriában mint Csehországban.

Hogy pontosan mennyire súlyos a helyzet, ha egyáltalán az, azt ebben a cikkünkben jártuk körül. Lázár János az egyik kormányinfón annyira kiakadt, hogy azt mondta, az elmúlt időszak legnagyobb botránya előtt állunk, ami "komoly kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel". Csak annyit árult el, hogy ha rajta múlik, biztosan változni fog a jogi környezet. Ez az egész szerinte azt a vélelmet erősít, hogy a külföldi multik "élelmiszeripari szemetet" próbálnak eladni a magyaroknak. "Ez megdöbbentő és példátlan!" - háborgott Lázár.

Tegyünk igazságot: tényleg jobb a külföldi?


 • Hírek
 • Hírek