Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az olajlobbi legyőzte az indiánokat

2017.02.23. 14:29

Tíz, a Dakota Olajvezeték ellen tüntető embert tartóztattak le csütörtökön, ugyanis a határidő lejárta után nem hagyták el az Oceti Sakowin nevű tábort, írja a CNN. A tervezett vezeték az Álló Szikla (Standing Rock) indián rezervátum mellett haladna el, a területen maradt tüntetők pedig vagy gyorsan és önszántukból távoznak, vagy lecsukják őket.

Észak-Dakotában komoly nyersolajtartalékokat tártak fel, azonban a kitermelt olaj nagy részét most vonatokkal szállítják el, ami sokkal drágább megoldás, mint egy közvetlen olajvezeték. A 3,7 milliárd dollárba kerülő projekt kivitelezésének ötlete 2014-ben merült fel először, az 1900 kilométer hosszú vezeték pedig keresztezné az indián rezervátum északi csücske melletti Missouri folyót és az ott felduzzasztott Oahe tavat. Ez hatalmas felháborodást váltott ki a helyiekből, és egy darabig úgy tűnt, hogy a tüntetőknek sikerült győzniük az olajlobbival szemben.

Maga Barack Obama is kiállt mellettük, Donald Trump azonban másképp gondolta. Utasítást adott az amerikai hadseregnek, hogy tegye lehetővé a Dakota Olajvezeték munkálatait, ami a tiltakozók eltüntetésével zavartalanul folytatódhat tovább.