Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Az elnökjelölt nem megy el az idézésre, mert egy nyomozás nem zavarhatja meg a választásokat

2017.02.24. 13:57

Marine Le Pen a választások előtt nem hajlandó vallomást tenni a fiktív uniós állások ügyében

Nem jelent meg a francia rendőrségi idézésre, és a későbbiekben sem hajlandó vallomást tenni Marine Le Pen, a radikális Nemzeti Front (FN) elnöke és államfőjelöltje. Le Pent a párt fiktív európai parlamenti asszisztensi állásainak ügyében idézte be szerdán a korrupcióellenes hivatal kihallgatásra. A kabinetfőnöke és a testőr eleget tett a hasonló idézésnek, de a pártelnök nem jelent meg a rendőrségen. Levélben tudatta a hatósággal, hogy az elnökválasztást követő június 11-én és 18-án esedékes nemzetgyűlési választások előtt semmilyen idézésre nem fog megjelenni.

Az igazságszolgáltatás nem egy hatalom, hanem egy hatóság, amely nem zavarhatja meg a választásokat egy nyomozással, amelyet később is le lehet folytatni, és amelyet az elnökválasztási kampány előtt is le lehetett volna folytatni

– indokolt egy interjúban.

A Le Monde szerint Marine Le Pen nem sokat kockáztatott azzal, hogy nem jelent meg a rendőrségen, mert európai parlamenti képviselőként mentelmi jogot élvez, így nem indulhat ellene eljárás, ellentétben az alkalmazottaival.

A szerdai kihallgatást követően a kabinetfőnök, Catherine Griset ellen bizalommal való visszaélés gyanújával indított eljárást az ügyészség, a testőrt viszont szabadon engedték, nem folytatnak ellene eljárást. Az Európai Parlament gyanúja szerint Marine Le Pen több év alatt 300 ezer eurót fizettetett ki Brüsszellel az asszisztensének, aki azonban nem a képviselői irodának, hanem a pártnak, a FN-nek dolgozott. Catherine Griset 2010 és 2016 között volt papíron a pártvezér brüsszeli munkatársa, valójában azonban ő Le Pen személyi asszisztense és kabinetfőnöke évtizedek óta.

A nyomozás azt vizsgálja, hogy megalapozott-e az Európai Parlamentnek az a gyanúja, miszerint az FN húsz alkalmazottját, uniós parlamenti asszisztensi szerződésekkel lefedve, brüsszeli pénzekből fizették ki – emlékeztet az MTI.

Marine Le Pen szerdán egy vidéki látogatásán megismételte, hogy szerinte "üres" az ügy dossziéja. A Francois Fillon konzervatív jelölt családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásai ügyében indult hasonló ügyészségi vizsgálatra utalva a pártelnök megjegyezte, hogy „a franciák különbséget tudnak tenni a valós ügyek és a politikai összeesküvések között”. Szerinte ezzel magyarázható az is, hogy az elnökválasztási esélyeket mérő felmérések szerint Fillonnal ellentétben neki az ügy miatt nem csökkent a népszerűsége. Ha most tartanák a francia elnökválasztást, az első fordulóban Marine Le Pen végezne az élen,és bár a második fordulóban vesztésre áll, hátránya napról napra csökken a riválisával szemben.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) még tavaly augusztus elején jelezte az Európai Parlamentnek, hogy közel 340 ezer eurót kell visszakövetelni Marine Le Pentől. Az ügyben a párizsi ügyészség december 15-én indított előzetes eljárást hivatali visszaélés, bűnszövetkezetben elkövetett csalás, hamisítás és eltitkolt munka gyanújával. Marine Le Pen teljes egészében tagadja a vádakat, szerinte  lehetetlen megkülönböztetni azt, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcióhoz, és mi a parlamenti asszisztensi munkához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?