Ödön
2 °C
11 °C

Felfüggesztettet kaptak Isten bankárai

2017.02.24. 13:57
Négy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott pénzmosás miatt a Vatikáni Bank két korábbi vezetője. Az olasz bíróság 2010-es illegális pénzügyletek miatt ítélte el a katolikus egyház bankjának akkori főigazgatóját és az ő helyettesét. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Paolo Cipriani és Massimo Tulli nem tartotta be a pénzmosás elleni szabályokat.

A botrány akkor tört ki, amikor 2013-ban a rendőrök lekapcsolták Nunzio Scaranót, a Vatikán egy harmadik fontos pénzügyi háttéremberét, amintr éppen 20 millió eurót próbált átcsempészni Svájcból. Az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének tagját a sajtó később csak Monsignor Cinquecentoként emlegette, mert állítólag szívesen tartott magánál nagyobb mennyiséget 500 eurósokból.

A nyomozás 23 millió euró átutalásával volt kapcsolatban, amit a Vatikáni Bank többek között a JP Morgan Frankfurtnak transzferált gyanús körülmények között. A kialakuló botrány nagy és tartós hullámokat keltett. A régóta adóparadicsomként működtetett Vatikán ígéretet tett rá, hogy kifehéríti pénzügyeit, együttműködik a pénzmosás elleni ajánlásokat megfogalmazó nemzetközi szervezetekkel, és külső auditálókkal világíttatja át magát.

Éppen a közelmúltban jelentették be, hogy több ezer gazdátlan számlát zároltak és 2 millió eurót fagyasztottak be pénzmosás gyanúja miatt. Bár a folyamat sebességével nem voltak teljesen megelégedve, az Európai Tanács illetékes ellenőrző testülete szerint az irány egyértelműen jó, a Vatikán közelebb került a nemzetközi pénzügyi sztenderdekhez. Az egyházi állam kifehérítése körüli harc azonban még nem lefutott, személyi és belső csoportok közötti konfliktusok határozzák meg, a pénzügyi reformok ügye még az egyházi pedofíliavádakkal is összeér – erről itt olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?