Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közeledik a melegházasság a magyar határokhoz

2017.02.24. 12:06 Módosítva: 2017-02-25 16:56:07
Szlovénia a pénteki naptól bevezeti az egynemű párok számára a házassághoz hasonló jogokat biztosító élettársi kapcsolatot, ezzel délnyugati szomszédunk az első volt szocialista ország, ahol ez megtörténik.

Szombaton, egyetlen nappal a törvényes lehetőség után máris meglesz az első leszbikus esküvő Mariborban. „Nagyon örülünk és büszkék vagyunk rá, hogy nálunk lesz az első azonosneműek közötti esküvő. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen házasságok fontos lépést jelentenek egy befogadó társadalom felé, ahol az embereknek azonos jogai vannak” – idézi a Reuters Ksenija Klampfert, a második számú szlovén város házasodásügyi illetékesét.

Szlovéniában ezzel a meleg párok közel azonos jogokkal rendelkeznek, mint a heteroszexuálisok. A kivétel a gyerekek örökbefogadása: bár a partnerek valamelyikének saját gyermekét törvényesen is adoptálhatják, nem vér szerinti gyereket nem fogadhatnak örökbe, miután arra tavaly népszavazáson mondtak nemet Szlovéniában.

Untitled-2
Fotó: Wikipedia

Szlovénia lesz az első volt szocialista ország, egyben Magyarország első szomszédja, ahol házassághoz hasonló módon egybe kelhetnek a meleg párok. Ez idáig Európában 13 országban volt lehetséges: Észak- és Nyugat-Európában, valamint Spanyolországban és Portugáliában. Közép-Európa nyugati fele Németországtól Magyarországig a házasságot nem, de a meleg élettársi kapcsolatot elismeri, míg Szlovákiában, Lengyelországban és tőlünk keletebbre erre sincs jogi lehetőség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?