Aliz
6 °C
14 °C

Kuruzsló éheztetett halálra egy kisbabát Lengyelországban

2017.02.24. 15:38 Módosítva: 2017-02-24 15:38:13
Három és fél évre ítéltek egy lengyel kuruzslót egy féléves kisbaba éhhalála miatt. A kisgyereknek a „gyógyító” javaslatára szülei csak kecsketejet és vizes kását adtak, amivel gyakorlatilag halálra éheztették.

Amikor kóros alultápláltság miatt a Marta nevű kislány meghalt, súlya 3,6 kiló volt. A Marek Haslik nevű kuruzsló „Isten embereként” és messiásként beszélt magáról. A szülők teljesen a befolyása alá kerültek, orvos nem látta a gyereket, és még azután is látogatták Haslikot, hogy elvesztették gyermeküket. A kuruzsló azt mondta nekik, a kislány halála Isten akarata, nem lehet mit tenni ellene.

Haslikot két másik halálesettel is kapcsolatba hozták. 2007-ben egy ötéves kisfiú halála miatt nyomozást is folytattak ellene, a gyanú szerint ő beszélte le a szülőket arról, hogy a vesebeteg fiú rendes orvosi kezelést kapjon, de miután Marek anyja a kuruzsló mellett vallott, ejtették a vádat. Még korábban egy felnőtt férfi halála miatt is vizsgálódtak a sarlatán ellen, de ítélet akkor sem született.

asdf
Fotó: dziennikpolski24.pl

A féléves kislány családja jómódban élt a szlovák határhoz közeli Nowy Sączban. A kicsi teste nagyjából két hétnyi éheztetés után adta fel. A rendőrség először a szülők ellen nyomozott különös kegyetlenséggel elkövetett gyermekbántalmazás és emberölés gyanújával, a bíróság az apát és az anyát végül fél évre ítélte. Fő felelősnek a kuruzslót találták, az önjelölt messiás három és fél évet kapott a kislány halálra éheztetése miatt.

2013-ban Magyarországon is hasonló tragédia történt: egy ugyancsak vagyonosnak számító agárdi családban halt meg krónikus alultápláltság miatt a másfél éves kisfiú, miután szülei és nagyszülei egy természetgyógyász tanácsait követve lényegében csak anyatejjel és biogyümölcsökkel táplálták. Elsőfokon a bíróság a lengyelországinál jóval súlyosabb ítéleteket hozott: a szülőket és a nagyszülőket 15-15 évre ítélték. A gyermeket a család megbízásából kezelő természetgyógyász és „rendes” orvos felfüggesztettet kapott, az ügyben szintén érintett parapszichológust öt évre a hivatása gyakorlásától is eltiltották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?