Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Egyre jobban eldurvul Moszul ostroma

2017.02.25. 21:16

Az amerikai támogatású iraki erők szombaton mélyebben behatoltak Moszul nyugati részébe, de kemény ellenállásba ütköztek a városrész déli negyedeiben, egy nappal azután, hogy sikerült áttörniük az utolsó, Iszlám Állam által ellenőrzött iraki nagyváros déli védelmi vonalán - írja az MTI.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a nap folyamán mintegy ezer civil, többségében nő és gyermek lépte át a frontvonalat, ez a legjelentősebb menekült mozgás azóta, hogy az iraki erők a múlt héten új offenzívát indítottak, hogy döntő csapást mérjenek a szélsőséges szunnita terrorszervezetre.

Abdul-Vahab al-Szádi, az iraki különleges erők altábornagya az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy katonáik nagyon lassan haladnak, és az IÁ harcosai autóbombákkal, orvlövészekkel és felfegyverzett drónokkal hátráltatják előrenyomulásukat. Az altábornagy ugyanakkor viszonylag kis veszteségekről beszélt. A Reuters hírügynökség által megkérdezett más parancsnokok szerint az észak-iraki város nyugati felében az eddigieknél nehezebb harcok várnak rájuk, részben azért, mert harckocsik és páncélozott harcjárművek által nem járhatók Moszul óvárosi kerületeinek szűk sikátorai.

Két nappal a városrész déli peremén lévő repülőtér és a reptér melletti Gazlani katonai támaszpont elfoglalása után az iraki erők jelenleg kevesebb mint három kilométerre vannak attól az óvárosi mecsettől, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője 2014-ben kikiáltotta az IÁ iraki és szíriai területeit egyesítő kalifátust, nemzetközi katonai reagálást váltva ki ezzel.

Az egyik jelenleg ostromlott kerület, Mamun egy lakosa, telefonon arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a negyedet elözönlötték az IÁ harcosai, a családjaikat ugyanakkor Moszul más, viszonylag biztonságosabb kerületeibe költöztették. Az Iszlám Állam a mecsetek hangosbeszélőin keresztül igyekszik arra biztatni a helyieket, hogy szálljanak szembe a "hitetlenek" támadásával - mondta.

A város nyugati felében - amelyet körbevesznek az IÁ elleni erők - mintegy 750 ezer civil él, csaknem a felük gyerek. Félő, hogy a városrészben maradt mintegy kétezer dzsihadista élő pajzsként fogja használni őket, ráadásul éhínség is fenyegeti őket. Az iraki terrorellenes szolgálat ugyanakkor egy online nyilatkozatban amnesztiát ajánlott fel azoknak a helyi harcosoknak, akik Moszulban harcoló külföldi dzsihadistákkal végeznek.

A moszuli harcokban szombaton életét vesztette egy újabb haditudósító. Sifa Gerdi kurd újságírónő a Rudaw nevű hírportálnak dolgozott. Közben a fővárosban, Bagdadban Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter Haider al-Abádi iraki miniszterelnökkel tárgyalt, több mint egy évtized után az első hasonló látogatást bonyolítva a szunnita muszlim vezetésű Szaúd-Arábia és a síiták által kormányzott Irak között.

Abádival megtartott találkozója után Dzsubeir kijelentette, hogy a felek "megvitatták a kétoldalú kapcsolatok minden téren való előmozdítását". A szaúdi diplomácia vezetője megerősítette, hogy országa kész támogatni Irakot a terrorizmus elleni harcban, és "támogatni a stabilitás helyreállítását a felszabadított térségekben". A két ország viszonya azután romlott meg, hogy az iraki hadsereg 1991-ben Szaddám Huszein elnök parancsára lerohanta Kuvaitot. Szaúd-Arábia csak 25 évvel később, tavaly nyitotta újra bagdadi nagykövetségét.