Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A reptéren vették őrizetbe a kirgiz ellenzék vezetőjét

2017.02.26. 10:01

Őrizetbe vették Kirgizisztánban Omurbek Tekebajevet, az ellenzéki Ata Meken (Szülőföld) vezetőjét, akit korrupcióval és csalással gyanúsítanak, jelentették be a hatóságok. Az 58 éves politikus, aki pártja parlamenti frakciójának vezetője, Almazbek Atambajev államfő legjelentősebb bírálója, indulni készül a november 19-i elnökválasztáson.

Az állambiztonsági szolgálat tájékoztatása szerint a törökországi útjáról hazaérkező Tekebajevet a reptéren vették őrizetbe. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2010-ben egy orosz befektetőtől 1 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el. A politikus, akkoriban az átmeneti kirgiz kormány tagjaként a befektetőnek azt ígérte, hogy az átveheti a helyi távközlési cég irányítását.

Kaniben Imanalijev, az Ata Meken parlamenti képviselője visszautasította a Tekebajevet ért gyanúsítgatást, szerinte őrizetbe vétele indokolatlan és törvénytelen. Az egészet a politikai megtorlás folytatásának nevezte. Hozzátette, a párt azt tervezte, hogy egy hónapon belül kongresszust tart, amelyen Tekebajevet akarták megválasztani elnökjelöltnek, írja az MTI.

A kirgiz alkotmány értelmében Almazbek Atambajev nem indulhat újra az államfői tisztségért, de szövetségesei a törvényhozásban nemrég egy népszavazáson olyan módosításokat szavaztattak meg, amelyek értelmében jelentősen növelték az ország miniszterelnökének jogkörét. Ezért elindultak a találgatások, hogy Atambajev esetleg komoly befolyással bíró tagja lehet a kormánynak vagy egy hozzá hűséges ember lehet a kormányfő a hatmilliós országban. Atambajev visszautasította ezeket a vádakat.