Olivér
5 °C
8 °C

Faültetésre buzdítanak a tálibok

2017.02.26. 13:47

Faültetésre szólította fel híveit vasárnap Hajbatulla Ahundzada, az afganisztáni tálibok vezetője, hangsúlyozva a fák "fontosságát a környezetvédelemben és a gazdasági fejlődésben".

Hajbatulla molla erről "külön üzenetet" küldött a sajtónak, amit a szervezet honlapján is közzétett.

"A tavasz közeledtével felszólítunk minden harcost és mindenkit, hogy ültessen egy, vagy több fát, gyümölcsfát vagy másfajtát a Föld és a mindenható Isten javára. A fák fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben, a gazdasági fejlődésben és a Föld szépülésében."

A meggyőződéses környezetvédő megjegyezte azt is,

ha megszűnik a fa kultúrája és a faültetés, az élet is veszélybe kerül.

A tálibok eddig inkább támadásaikkal és merényleteikkel, mintsem természetszeretetükkel hívták fel magukra a figyelmet. Ha pedig természet, akkor az ópiumkereskedelmet éltető jelentő mákültetvényekkel foglalkoztak.

A belügyminisztérium szóvivője azonnal reagált a molla üzenetére.

"Előbb hagyjanak fel a robbanószerek elhelyezésével, amelyek naponta sok afgánt, közöttük nőket és gyermekeket ölnek meg" - írta a Twitteren Szedik Szeddiki.

Az ENSZ adatai szerint több mint 11,5 ezer polgári személy halt meg 2016-ban a kormányerők és a lázadók - mindenekelőtt a tálibok - közötti harcokban. Az áldozatok kétharmadával az ENSZ szerint a tálibok végeztek.

Hajbatulla molla Manszúr molla halála után lett a tálibok vezetője. Utóbbival egy amerikai pilóta nélküli repülőgép végzett Pakisztánban 2016 májusában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?