Faültetésre buzdítanak a tálibok

2017.02.26. 13:47

Faültetésre szólította fel híveit vasárnap Hajbatulla Ahundzada, az afganisztáni tálibok vezetője, hangsúlyozva a fák "fontosságát a környezetvédelemben és a gazdasági fejlődésben".

Hajbatulla molla erről "külön üzenetet" küldött a sajtónak, amit a szervezet honlapján is közzétett.

"A tavasz közeledtével felszólítunk minden harcost és mindenkit, hogy ültessen egy, vagy több fát, gyümölcsfát vagy másfajtát a Föld és a mindenható Isten javára. A fák fontos szerepet játszanak a környezetvédelemben, a gazdasági fejlődésben és a Föld szépülésében."

A meggyőződéses környezetvédő megjegyezte azt is,

ha megszűnik a fa kultúrája és a faültetés, az élet is veszélybe kerül.

A tálibok eddig inkább támadásaikkal és merényleteikkel, mintsem természetszeretetükkel hívták fel magukra a figyelmet. Ha pedig természet, akkor az ópiumkereskedelmet éltető jelentő mákültetvényekkel foglalkoztak.

A belügyminisztérium szóvivője azonnal reagált a molla üzenetére.

"Előbb hagyjanak fel a robbanószerek elhelyezésével, amelyek naponta sok afgánt, közöttük nőket és gyermekeket ölnek meg" - írta a Twitteren Szedik Szeddiki.

Az ENSZ adatai szerint több mint 11,5 ezer polgári személy halt meg 2016-ban a kormányerők és a lázadók - mindenekelőtt a tálibok - közötti harcokban. Az áldozatok kétharmadával az ENSZ szerint a tálibok végeztek.

Hajbatulla molla Manszúr molla halála után lett a tálibok vezetője. Utóbbival egy amerikai pilóta nélküli repülőgép végzett Pakisztánban 2016 májusában.