Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Schulz feljött Merkelre, de megállt a szociáldemokraták erősödése

2017.02.26. 12:47

Németországban a lakosság többsége nem gondolja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt, Martin Schulz legyőzi a hivatalban lévő kormányfőt, Angela Merkelt, mutatta ki a Bild am Sonntag felmérése.

A poll szerint az SDP országos választói támogatottsága egy hét alatt 1 százalékponttal 32 százalékra csökkent. Ez az első felmérés, amely gyengülést jelez a szociáldemokratáknál, amióta Martin Schulz január végén elvállalta a baloldali párt kancellárjelöltségét, és a párt támogatottsága a 20-23 százalékos sávból alig egy hónap alatt 30 százalék fölé emelkedett.

A szociáldemokraták ezzel behozták lemaradásukat az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel szemben. A Bild am Sonntag felmérése szerint a CDU/CSU támogatottsága is változatlanul 32 százalékos, vagyis a két legnagyobb német politikai erő hét hónappal a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt fej fej mellett áll.

Azonban az Emnid közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a német választók csupán 36 százaléka gondolja, hogy Martin Schulz legyőzi Angela Merkelt, és 50 százalék arra számít, hogy a szociáldemokrata jelölt nem váltja le a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt. Ugyancsak csupán 36 százalék érzi hitelesnek Martin Schulz azon vállalását, hogy „a keményen dolgozó emberekért" akar küzdeni.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékon stagnál, és a Zöldek támogatottsága sem változott, 7 százalékos. A nacionalista, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) szintén változatlanul 9 százalékon áll. A következő Bundestagban a 2013-ban kiesett FDP ismét képviseletet szerezhet, a liberális párt támogatottsága 1 százalékkal 7 százalékra emelkedett, így már 2 százalékponttal a bejutási küszöb felett áll, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?