István, Vajk
19 °C
33 °C

Schulz feljött Merkelre, de megállt a szociáldemokraták erősödése

2017.02.26. 12:47

Németországban a lakosság többsége nem gondolja, hogy a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt, Martin Schulz legyőzi a hivatalban lévő kormányfőt, Angela Merkelt, mutatta ki a Bild am Sonntag felmérése.

A poll szerint az SDP országos választói támogatottsága egy hét alatt 1 százalékponttal 32 százalékra csökkent. Ez az első felmérés, amely gyengülést jelez a szociáldemokratáknál, amióta Martin Schulz január végén elvállalta a baloldali párt kancellárjelöltségét, és a párt támogatottsága a 20-23 százalékos sávból alig egy hónap alatt 30 százalék fölé emelkedett.

A szociáldemokraták ezzel behozták lemaradásukat az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobboldali pártszövetséggel szemben. A Bild am Sonntag felmérése szerint a CDU/CSU támogatottsága is változatlanul 32 százalékos, vagyis a két legnagyobb német politikai erő hét hónappal a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt fej fej mellett áll.

Azonban az Emnid közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a német választók csupán 36 százaléka gondolja, hogy Martin Schulz legyőzi Angela Merkelt, és 50 százalék arra számít, hogy a szociáldemokrata jelölt nem váltja le a 2005 óta hivatalban lévő kancellárt. Ugyancsak csupán 36 százalék érzi hitelesnek Martin Schulz azon vállalását, hogy „a keményen dolgozó emberekért" akar küzdeni.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 8 százalékon stagnál, és a Zöldek támogatottsága sem változott, 7 százalékos. A nacionalista, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) szintén változatlanul 9 százalékon áll. A következő Bundestagban a 2013-ban kiesett FDP ismét képviseletet szerezhet, a liberális párt támogatottsága 1 százalékkal 7 százalékra emelkedett, így már 2 százalékponttal a bejutási küszöb felett áll, írja az MTI.